Над 53 300 лева „инкасираха“ ало-измамниците само за месец

Абсолютен рекорд в историята на телефонните измами регистрира месец октомври на 2018 г. след поредното престъпно „инкасиране“ на голяма сума. Според предоставените на медиите ежедневни криминални хроники от 29 септември до 26 октомври само от Силистра ало-измамниците са се облажили с над 53 300 лева, злато и сребро. Миналата седмица бе и „рекордът“ по открадната сума пари – 12 470 лв. Седем силистренци са участвали в най-печелившата за бандитите схема за крадене – помощ на полицията за залавяне на… ало-измамници. Миналата седмица в акциите-менте в роля влезе и „командос“.

Поредната жертва станала в петък 73-годишна жена, ощетена с 10 000 лв. След обаждане на непознат, представящ се за полицай, жената повярвала, че помага на органите на реда и оставила до билборд в района на Автогарата голямата сума. По случая е образувано досъдебно производство, съобщи пресцентърът на полицията.

Досъдебни производства са образувани и по другите случаи на измами, но до какво са довели те, информация няма и престъпниците продължават с печелившия „бизнес“. Наглостта им стигна дотам, че вече започнаха да предлагат и финансови награди на жертвите си. Разнообразни са и местата на провеждане на „акциите“ и от традиционните хвърляне от балкон или закачане на оградата, жертвите вече трябва да ходят до квартали из града и да търсят обозначени места.

От началото на годината сумата на измамите вече прехвърли 100 000 лв. Според полицейската хроника, достигнала до медиите, през летните месеци е нямало регистрирани измами по телефона. След март следва затишие и с началото на есента стартира „жътвата“ на престъпниците.

Все пак през февруари и май полицията успя да залови петима участници в измами. Трима от тях били организатори от Вятово, а двама „мулета“, съобщиха тогава правоохранителните органи.

Междувременно с беседи в пенсионерските клубове, раздаването на флаери и дипляни, продължава кампанията срещу телефонните измами на полицията в Силистра.

Пред възрастните хора криминалисти и полицейски инспектори разясняват най-популярните сценарии, по които се извършват този вид престъпления. С примери от практиката си те илюстрират механизма на въвличане в заблуждение на жертвите и постигането на психологически контрол върху поведението им. Основен акцент в разговорите са препоръките за действие при попадане в подобна ситуация. Служителите на реда не пропускат да подчертаят, че полицията не взима пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи и да посъветват възрастните хора никога и по никакъв повод да не дават пари на непознати.