Над 700 души ползвали мобилните екипи за лични документи

Над 700 служители от по-големите ведомства и фирми в Силистра са подменили до този момент документите си за самоличност, без да напускат работните си места, съобщи началникът на териториално звено „Български документи за самоличност“ към местната ОД на МВР главен инспектор Лъчезар Тодоров. Той припомни, че това е станало възможно, след като от началото на юли звеното „Български документи за самоличност” е разкрило временни пун

Над 700 служители от по-големите ведомства и фирми в Силистра са подменили до този момент документите си за самоличност, без да напускат работните си места, съобщи началникът на териториално звено „Български документи за самоличност“ към местната ОД на МВР главен инспектор Лъчезар Тодоров. Той припомни, че това е станало възможно, след като от началото на юли звеното „Български документи за самоличност” е разкрило временни пунктове за приемане на документи за издаване на лични карти и паспорти във фирми и предприятия , за да се улеснят по този начин работещите хора.
„До момента подобни изнесени пунктове са създадени в 8 от по-големите институции и фирми в Силистра, като сред тях са болницата, ВиК, местния офис на НАП, областната администрация и др.“, поясни Тодоров. Той припомни, че тази услуга можела да се ползва не само от служителите, но и от членовете на техните семейства. „След предварителна заявка заявленията на гражданите се разпечатват предварително от информационната система на МВР, а на място се извършва само проверка и евентуална корекция на съдържащите се във формуляра данни, след това с помощта на мобилна станция става фотографирането и снемането на биометричните данни, като по този начин обслужването на едно лице отнема не повече от две минути“, разаказа гл. инспектор Лъчезар Тодоров.
Според него, в близко време предстоял да се открие подобен временен пункт и в дома за възрастни хора с физически увреждания, тъй като голяма част от тях имали затруднения и не можели да отидат до паспортната служба.

Снимки: ОД на МВР-Силистра