Над 7000 силистренчета са видели бял свят в ръцете на Тодорка Ангелова

Todorka (5)Много пожелания и специални поздрави днес ще получи най-възрастната акушерка в Силистренско, 86-годишната Тодорка Ангелова. Поздравителен адрес й изпрати и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Над 40 години трудов стаж има леля Тодорка, както я познава цяла Силистра.

През това време през ръцете й са минали над 7000 бебета. С умиление Тодорка си спомня за годините, когато само в силистренската болница са проплаквали по над 3200 деца на година. Само допреди 20 години тя продължаваше да изпълнява задълженията си в Акушеро-гинекологичното отделение на силистренската болница. С нескрито вълнение се връща в спомените си, назад в годините, опитната акушерка. Преди 65 години Тодорка Ангелова завършва бившия Акушерски институт във Варна и се връща в родното си село Попина като млада акушерка.

По около 120 деца се раждаха тогава годишно само в селата Гарван и Попина, разказва леля Тодорка. След три години стаж, тя е прехвърлена в село Бабук, а от 1959 г. постъпва на работа в АГ-отделението в Силистра. То било единственото специализирано отделение в областта с трима доктори и 7 акушерки. По над 3200 бебета се раждали тогава годишно в Силистра, спомня си акушерката, а не както сега по около 550. „Апаратурата” се състояла от дървена слушалка, във вид на фуния, с мембрана в единия край. С нея прослушвали тоновете, ритмите и честотата на детските сърчица. Тогава завеждащ на отделението е легендарният д-р Ангел Мижорков, който е и негов основател в края на 40-те години на миналия век.

Много научила Тодорка Ангелова от опитния гинеколог, но основното било отношението към хората и колегите. Строг и безкомпромисен и в същото време готов винаги да се отзове, д-р Мижорков буквално живеел в отделението. В онези далечни времена акушерките и санитарките сами приемали ражданията и доктор идвал само в по-тежки случаи.

През всички здравни структури, свързани с грижата за младите майки, преминава Тодорка Ангелова по време на 40-годишния си трудов стаж. Работи в Женската консултация, води курсове по майчинство, с линейките на „Бърза помощ” обикаля областта по сигнали за родилки. Неведнъж е осъществявала раждания в самия автомобил, дори на улицата, в студ и пек. На над 10 момичета е кръщелница акушерката, молена от родителите да даде името си на първородната им рожба. 12 деца, проплакали в ръцете й, днес спасяват човешки животи, като лекари.

Цял живот ще помни, обаче, Тодорка Ангелова историята с млада жена, която няколко пъти раждала, но децата си отивали от тоя свят още в първите месеци. Имало народно поверие, че бабуващата жена трябва да назове бебето със своето име, за да оцелее. И до днес акушерката получава поздрави по случай Деня на родилната помощ от съименничката си Тодорка, вече жена на средна възраст.