; Най-голямото средно училище в Силистренско празнува 65-годишнина | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Най-голямото средно училище в Силистренско празнува 65-годишнина

 

Dulovo gimnazia (1)Тази година се навършват 65 години от основаването на Средно училище “Васил Левски“ в град Дулово. Този достоен юбилей училищната общност ще отбележи с поредица от мероприятия, тържества, конкурси и състезания под надслова „65 години дуловска гимназия”.

Днес от 9,30 ч. в двора на учебното заведение ще започне Денят на училището. От 14,30 ч. ще се проведе и Общинският празник „От извора“.

Утре от 17,00 ч. в залата на читалището ще се състои поздравителния празничен концерт с участието на училищни клубове, групи и индивидуални изпълнители. Специални гости е трио „Тенорите“. На 11 май от 16,00 ч. в залата на община Дулово ще се проведе кръгла маса на тема “Времето е в нас и ние сме във времето“, с участието на преподаватели от Великотърновския университет, учители и ученици от СУ “Васил Левски“. В Деня на славянската писменост, българска просвета и култура – 24 май, след общоградското празнично шествие, от 10,30 ч. в двора на училището ще се проведе тържествен ритуал за изпращане на абитуриентите от випуск 2017. По-късно ще се състои и ритуал за именуване на актова зала в училището на името на бившия директор на училището Стоян Стоев.

Създадено през 1952 г., училището отваря врати за младите хора на бедния и отруден Дуловски край. За населението на Дулово /тогава още село/ 15.09.1952 г. ще остане паметен ден. За първи път в историята му то има средно училище. Този ден остава паметен и за първия му директор Витан Василев – ентусиазиран географ, завършил Софийския университет.

Новото училище е само с три паралелки, един директор и един учител. Първият учебен ден е под големия орех в двора на началното училище. За известно време учебните занятия се провеждат в киносалона – осмите класове на партера, а деветите на балкона.

През 1960 г. завършва строителството на нова училищна сграда. Горният курс се обособява в самостоятелна гимназия – СПУ „Георги Кирков“. През 1977 г. училището празнува своя 25-годишен юбилей. Директор е Стоян Стоев – ученик от първия випуск и първият местен директор. Тогава е открит и новия корпус на училището. По-късно се откриват нови профили и специалности, обособяват се паралелки – СПТУ по облекло и монтьор на селскостопанска техника.

Днес училището е най-голямото в област Силистра. В 32 паралелки се обучават 735 ученика от първи до 12 клас. Носи името на Апостола на свободата – Васил Левски. Но независимо как се казва училището през годините, то носи славния дух на Дуловската гимназия. В него са завършили средното си образование 4 936 ученика, реализирали се в различни сфери на икономиката и обществения живот. През годините болшинството от управителите на града и общината, на институциите, културата и образованието са местни кадри, възпитаници на училището.

Коментирайте

Правила за коментиране