Най-много заразени са в община Силистра – една трета са деца

Втора седмица продължава тенденцията една трета от случаите на COVID-19 в Силистренско да са на деца до 18 години, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Едно от училищата в Силистра изцяло е преминало на обучение в електронна среда, заради голям брой карантинирани паралелки. „За всяко училище обаче се решава индивидуално“, коментира директорът на РЗИ д-р Теодора Начева, като допълни, че все още са далеч от генерално решение за учебните заведения в Силистренска област.

Към днешна дата заболеваемостта в Крайдунавска Добруджа е 679 заразени на 100 000 души население. Най-висока е заболеваемостта за община Силистра, където има… 1137 на 100 000 заболеваемост. Според новите правителствени тенденции за оценка на пандемичната обстановка общината вече е в кафявата, четвърта зона.

От общо 133 легла в болниците в Силистра, Тутракан и Дулово са заети 64. В интензивния сектор, към края на сряда е имало едно свободно легло. От общо 7 детски СOVID-легла в трите лечебни заведения, три са заети с неусложнени случаи, заяви д-р Начева.

Отправени са препоръки към Общинските кризисни щабове да вземат мерки и да не допускат провеждането на организирани масови мероприятия.