; Най-новата си история представят силистренските библиотеки в изложба | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Най-новата си история представят силистренските библиотеки в изложба

„Библиотеките от област Силистра – портал към бъдещето” се нарича пътуващата изложба, подготвена от Регионалната библиотека „Партений Павлович” в Силистра. Представени са 59 активни библиотеки от региона.

18 постера са направени от екип „Проекти, информация и дигитализация” на библиотеката. Експозицията е създадена по договор на Регионалната библиотека с Министерството на културата. Целта на експозицията е точна, ясна и нагледна картина на актуалното състояние на библиотеките от област Силистра.

Първата библиотека в Силистренска област е създадена през 1870 г. – това е сегашната регионална библиотека, за която пише Любен Каравелов. През същата година е създадена и библиотеката в село Гарван. Три години по-късно се създава библиотеката в Тутракан. Следват Алфатар през 1894 и Дулово – през 1895 г. През периода 1900-1913 г. се създават 5 библиотеки, а до 1940 г., когато Южна Добруджа е под румънска власт – само три.

След 1940 г. след връщането на Южна Добруджа на България само за четири години се създават 27 читалища. През периода 1944-1990 г. се създават 15 читалища и едно през 1997 г. След 2000 г. заработват още 6 нови читалища. В националните регистри на Министерството на културата от Силистренска област са регистрирани 51 библиотеки от 74 действащи и 110 читалища. В системата на Фондация „Глобални Библиотеки – България” от Силистренска област са 35 целеви библиотеки.

Специалистите смятат, че за да се реализира потенциалът на читалището като средище на общността, е необходимо то да има пространство за дебати, дискусии, срещи, публични обсъждания.

Представянето на изложбата бе последвано от регионален семинар „Национални регистри на народните читалища и обществените библиотеки”. Представен бе и електронен библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан.

2 коментара по “Най-новата си история представят силистренските библиотеки в изложба”

 1. Запознат до основи каза:

  Боже, та Вие знаете ли какво представлява едно читалище в село.
  Вокална група от бабички,които непрекъснато се карат да ги отнесат до някое населено място,където има някакъв събор. Демек екскурзийка,където изпяват три песни / повече не знаят/ , хапнат нещичко,защото им плащат участието и хайде обратно.
  А библиотеките.
  Те имат по десетина читателя. По списък са повече,но тези читатели са взели в годината по една книга и са я върнали непрочетена,защото са ги помолили да сторят това,за да се водят бройки читатели.
  Библиотеки има само в Силистра, Тутракан и Дулово. Останалото е . Хм. Не искам да бъдат точен.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

  • Гого Гогов каза:

   Вие сте точен. Но…
   Има и други читалища и библиотеки.Например тия в Гарван и Поляна, и Любен в Ситовско.
   Шуменци и Цар Самуил, и Старо село в Тутраканско.
   Стефан Караджа и Зафирово и малкото селце Косара в Главинишко.
   Голеш и Зарник в Кайнарджанско.
   Чуковец и Козяк, и Поройно в Дуловско.
   Арфатар и Цар Асен в Алфатарско.

   Ами Смилец и Иширково, и Бабук в Силистренско.

   Ех ЗАМРЯХА в Попина и Добротица в Ситовско
   Софийци и Красногор в Главинишко.
   Белица и Преславци в Тутраканско.
   Среище и Каменци в Кайнарджанско.
   Поройно и Межден в Дуловско.
   Алеково в Алфатарско.

   А и тия в Ламбриново,Сребърна,Айдемир и Калипетрово в Силистренско…

   Ех, баче, да е жива и здрава Силистренсата библиотека, че иначе прави ще си умрем.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране