Най-после „Булгартрансгаз” пуска в експлоатация газопровода Добрич-Силистра

Gaz truba (10)Утре от 13,00 ч. „Булгартрансгаз” ЕАД пуска в експлоатация газопровода високо налягане Добрич-Силистра и автоматичната газорегулираща станция в града, съобщиха от газовото дружество. Откриването на обекта ще се състои с присъствието на министър-председателя на страната Бойко Борисов. На церемонията ще присъстват още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов, представители на местния бизнес и първи абонати.

Бойко Борисов категорично забранил на кандидат-кметове от ГЕРБ да присъстват на събитието, за да не придобие то предизборен характер, съобщиха запознати с протокола.

С реализацията на проекта Крайдунавска Добруджа ще бъде присъединена към българската газопреносна мрежа. Това ще даде възможност за газификация на потребителите, както в Силистра, така и в общините Алфатар, Дулово и Тервел. Проектът се съфинансира по линия на Международния фонд „Козлодуй”.

Добрата новина бе първо оповестена лично от премиера Борисов преди дни в профила му във „Фейсбук”. „С най-голяма радост искам да честитя на Силистра и областта, че вече официално са газифицирани. В края на вчерашния ден /б.р. – понеделник/ ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД ме информира, че са получили Акт 16 на газопровода Добрич-Силистра“, написа в страницата си министър-председателят. Той отбелязва, че две години проектът е бил напълно замразен. „С новото ръководство успяхме да го стартираме отново и го довършихме само за 6 месеца”, посочва Борисов.

Газопроводът до Силистра е с дължина 80 км и има капацитет за пренос на 100 000 куб. метра на час. Благодарение на него ще могат да бъдат газифицирани всички общини пo трасето, а от услугата ще могат да се възползват както битовите, така и индустриалните потребители. Стойността на инвестицията е общо 12 286 000 евро.

Паралелно с полагането на газовата тръба в Силистра бе прокарана 9-километрова газопреносна мрежа. Един от първите потребители ще е ОУ „Иван Вазов”, в държавни и местни институции котлите за парните инсталации бързо се преустройват за работа с газ.