Намериха 150 000 за ремонт на покрива на училището в Професор Иширково

Ishirkovo shkolo (6)Депутатът от ГЕРБ силистренката Милена Дамянова, която е председател на комисията по образование в 43-тото Народно събрание съдейства Министерството на образованието и науката да отпусне 150 000 лева за ремонт на покрива на ОУ „Св. Климент Охридски” в село Професор Иширково. Според общинския пресцентър това станало по настояване на общинското ръководство. „След като вече средствата са осигурени, предстои избор на фирма-изпълнител по ремонта” цитира пресцентърът Денка Михайлова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“.

Трагичното състояние на сградния фонд на училището в Професор Иширково отдавна е в полезрението на отговорните фактори и медиите през последните години. Едните се оправдават с липсата на пари, другите опресняват репортажите си с нови факти на разруха. В момента в сградата учат около 150 деца, повечето от които пътуват от съседните села. Последният ремонт е бил направен преди повече от 25 г., спомнят си местни педагози.

В началото на учебната година на традиционната си пресконференция и от Регионалния инспекторат не скриха притеснението си от лошото състояние на училищната база в областта. Според статистиката на инспектората от общо 48 училища в Силистренско, в 15 не са правени ремонтни дейности миналата година, а в някои и години наред. На някои места такива започнаха след началото на учебната година.

Все пак, средствата, вложени в училищата в летния период, включително и стартирал проект в Ситово, бяха за над 2 330 000 лв. /по данни предоставени от училищата/. В най-трагично състояние си остана основното училище в село Професор Иширково, където „инвестираха” около 3000 лева за ремонт на тоалетните. След оглед от специалисти се оказало, че за пълен ремонт на школото ще са необходими около 680 000 лева.