Народни майсторки проложиха в изложба път на красотата и цветовете от миналото

Зам.-кметът Мария Недялкова отправи благодарностите на Общината към двете майсторки за изложбата

Двете майсторки на народните занаяти – Виктория Денева от Силистра и Кристина Джерманска от Троян откриха изложбата „Одежди и мартеници – вълшебство от багри“.

До 19 февруари гражданите и гостите на Силистра могат да се насладят на уникалните произведения на изкуството, експонирани във фоайето на Регионалната библиотека в Силистра. Представени са изработени от двете мартеници и 13 народни носии от различни етнографски региони на България от колекцията на Денева, събирана повече от 10 години. При изработването на мартениците са използвани символи от българската шевица.

Виктория Денева е един от младите български творци, които не само творят, пазят народните традиции, но и доказват, че красотата на народните традиции е непреходна. „Посланието на експозицията е цветовете, които ни дават живот, надежда и радост. Цветовете, които остават ярки, дори и в мъглата. Това са тези цветове, които правят живота ни по-красив и стойностен! Това са цветовете, които надничат от миналото и аз съм направила път, за да погледнат насам. Акцент е българското, традиционните символи и багрите“, сподели авторката Виктория Денева.