Народни традиции, песни и танци и аромат на билки усетихме на Еньовден

Чайове от пресни билки, набрани в ранни зори, опитаха стотици силистренци, взели участие в празника за Еньовден, проведен в зелената хладина на Дунавския парк в града. За пръв път майсторките билкарки предложиха природни илачи за секс, за големи и малки мераклии, за моми и ергени. Голям интерес предизвикаха китките за задяване, за „чуждо“ и против заплес. Част от тях бяха изкупени за минути.

Посетителите на празника разгледаха автентични носии от Добруджанския край и позабравени занаяти от бита на българина, представени от читалищата „Доростол 1870“ Силистра, „Светлина 1906“ в Смилец, „Дочо Михайлов 1906“ от Бабук, „Ламбриново 2013“ от с. Полковник Ламбриново, „Възраждане 1940“ от Сребърна, „Иван Вазов 1941“ от Срацимир. Организатори на празника за четвърта поредна година бе община Силистра и Регионалният исторически музей. Към тях тази година се присъединиха Регионалната библиотека

Участници в програмата с песни, игри и танци бяха „от мало до големо“ ДФФ „Добруджанче“, Фолклорна група „Добруджа“ и Смесен хор „Седянка“.

Самодейките спретнаха в парковите площи етнографски кътове и споделяха с младото поколение опита си, наследен от народната традиция. Освен специалните „тайни” бабини рецепти за дъхави горещи и студени напитки от билки, възрастните жени научиха силистренските внучки как се плетат венци, какви песни се пеят и други характерни за празника ритуали. Всички минаха под Еньовденския голям билков венец и се снимаха за спомен.

За пръв път в празника се включиха и ученици-членове на учебна компания „Аромат на здраве“ и полагащи грижи за „Билкова аптека под небето“ от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ – Силистра. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека, е създадена по Програмата „Учебна компания“ на Фондация „Джуниър Ачийвмънт“, с която училището работи от 2 години.

Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра също се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден.

Събитието е без аналог в област Силистра и традиционно се радва на голям интерес от жители и гости. Приветствие към всички поднесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов.