Народното събрание избра министър-председател и правителство

Бойко Борисов беше избран за министър-председател на България със 162 гласа „за“, 77 – „против“ и един въздържал се на днешното и

Бойко Борисов беше избран за министър-председател на България със 162 гласа „за“, 77 – „против“ и един въздържал се на днешното извънредно заседание на 41-то Народно събрание… Гласуваха всичките 240 избрани на изборите на 5 юли 2009 г. народни представители. Със същия брой гласове беше утвърден предложеният от Борисов състав на Министерския съвет. Със 162 гласа „за“ и 78 „против“ беше утвърдена структурата на правителството. Гласовете, с които беше избрано новото правителство, е с два гласа повече от конституционното мнозинство от две трети, необходимо за решения, като промяна на Конституцията, свикване на Велико Народно събрание и др.
Основната цел на новото правителство е да гарантира и да осъществи европейското развитие на страната, обяви от парламентарната трибуна кандидатът за министър-председател Бойко Борисов, който представи пред депутатите програмна декларация за приоритетите на европейското развитие на България. Нашата политическа отговорност е да работим, за да отговорим на очакванията на над един милион избиратели, посочи Борисов.
По думите му, ГЕРБ няма сигурно парламентарно мнозинство, но това обстоятелство ще даде шанс да бъдат взети най- правилните решения. Бойко Борисов призова политическите опоненти в 41-то НС да бъдат честен и отговорен коректив на управлението. Борисов заяви, че ще изисква от членовете на кабинета и от всички държавни служители самовзискателност и дисциплина.