Народът избра Калина Михайлова за „Пазител на традицията“

„Наградата на публиката“ спечели фолклористката Калина Михайлова в категорията „Личност“ в конкурса „Пазител на традицията“.

Известната в страната и зад граница Михайлова получи подкрепа от свои почитатели и от хора, оценяващи по достойнство събраната от нея богата колекция от стари народни носии. Те са от различни етнографски области на България, както и на българи преселници през 1940 г. от Северна Добруджа. През последните няколко години с тях тя организира и сама участва във фолклорни ревюта, по време на които детайлно обяснява историята и характеристиката на всеки костюм.

По подобен начин полезна информация и естетическо задоволство са получили хиляди българи и чужденци след прояви в Тутракан, Русе, Силистра, Балчик, Брюксел и други градове и села. Семейният музей на бита е своеобразно продължение на предишната дейност на Калина Михайлова – като кмет на селото в мандат 2015-2019 тя посвети една година от своето кметуване на българското председателство на Европейския съвет, обличайки се за всеки празник в народна носия. Отделно под нейна егида преминаваха и редица патриотични и фолклорни празници, обединяващи селото и читалищната дейност.