Националната библиотечна седмица стартира днес и в Силистра

Националната библиотечна седмица „Старобългарски четения и писания“ стартира днес в Силистра, съобщиха от управата на регионалната библиотека „Партений Павлович“ в областния град.

Националната библиотечна седмица „Старобългарски четения и писания“ стартира днес в Силистра, съобщиха от управата на регионалната библиотека „Партений Павлович“ в областния град. ..Инициативата ще започне довечера от двора на катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“, като проявата е съвместна с община Силистра, уточниха от културната институция. Според предварителната програма участие в проявата ще вземе лично и Доростолския митрополит Иларион, който е благословил библиотечната седмица.
Предвижда се на старобългарски език да бъде представена легендарната творба на Черноризец Храбър – „За буквите“, както и други прочути произведения от онова време, поясниха още организаторите на проявата. Също така участниците в националната библиотечна седмица ще имат възможност да чуят и творбите на композиторите от същата епоха.
Националната библиотечна седмица ще продължи до 16 май, информираха още от регионалната библиотека „Партений Павлович“в Силистра. В програмата на набелязаните мероприятия е предвидено и заседание в сградата на библиотеката с участието на общински съветници.