Национална петиция за забрана на генно-модифицирана царевица стартира от Силистра

Петиция за забрана на генетично-модифицирания хибрид на царевица „MON 81

Петиция за забрана на генетично-модифицирания хибрид на царевица „MON 810“ в България ще стартира от Силистра… Това ще стане по време на дискусионна среща със земеделски производители на 24 октомври в дунавския град, организирана от обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. „Инициативата е част от поредица информационни срещи с фермери от североизточна България за разясняване възможните негативни последствия от употребата на генно-модифицирани семена и култури“, обясниха организаторите.
Началото на петицията за забрана на сорта „MON 810“ у нас ще бъде поставено от председателката на сдружение “Агролинк” Светла Николова, информираха земеделски производители. Те изразиха надежда, че сегашното правителство  ще изрази законодателно своята ясна позиция, давайки възможност на българските производители и преработватели да бъдат конкурентни на световния пазар, където търсенето на храни без генно-модифицирани организми се увеличава непрекъснато. „До момента шест страни в Европа, сред които Германия и Франция, вече са забранили култивирането на царевичния хибрид „MON 810″, а в Австрия, Швейцария, Ирландия и Италия има тотална забрана за отглеждането на всички генетично-модифицирани растения“, поясниха земеделските стопани.
Те допълниха, че срещата в Силистра е част от проект “ГМО – невидимата заплаха”, като целта му е да информира гражданите, производителите на селскостопански култури и храни, както контролните органи и медиите, за генно-модифицираните организми – за здравните и екологични особености от освобождаването им  в околната среда. Проектът се финансира от дарителската програма на “Мобилтел” – “M-Тел ЕКО Грант”, която тази година подкрепи идеи, предлагащи устойчиви решения за съхранение на природата чрез участието на обществото.