На над 5000 възпитаници за 60 години даде професия и път в живота ПГС „Пеньо Пенев“

С тържествен концерт Професионалната гимназия по строителство “Пеньо Пенев“ в Силистра отбеляза 60-годишнината от основаването си и 89-годишнината от рождението на патрона си – българският „поет с ватенката“ Пеньо Пенев. За тези години над 5000 възпитаници на учебното заведение са получили солидно образование, висока професионална подготовка и успешна реализация в бранша.

Директорът на гимназията инж. Георги Аврамов откри церемонията, на която специални гости, които поздравиха с юбилея училището бяха народният представител Стоян Мирчев, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова, зам.областният управител Илиян Великов, зам.-кметовете Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев, началникът на Регионалното управление по образование д-р Габриела Миткова, представители на строителния бранш, на архитектите и проектантите, дарители, родители и бивши възпитаници на училището.

В гимназията се обучават 80 ученици в дневна форма и още толкова в задочна. Със съдействието на дарители училището е с обновена фасада. За празника освен поздрави, пожелания и признание към учителската колегия и учениците, общината и Общинският съвет подариха ваучери за закупуване на техника. Тържеството продължи с концерт и много младежки инициативи. Във фоайето бяха изложени рисунки и макети на сгради, фотодокументална изложба върна в годините назад посетителите на тържеството.

В дните преди празника в гимназията бяха проведени много инициативи по повод юбилея. Най-съществения момент от празника беше залесяването на на 7 май – рожденият ден на Пеньо Пенев, на четири иглолистни дръвчета в Дунавския парк.

Още през далечната 1959 г. се полагат основите на строително училище с наименование „Строителна школа“ с едногодишен срок на обучение. От 1975 г. училището получава своето име „Пеньо Пенев“. През 1987 г. за пръв път са били приети техникум паралелки по специалността „Строителство и архитектура“ със срок на обучение 4 години. През учебната 1999/2000 г. е първият прием на техникум паралелки след завършен седми клас с интензивно изучаване на английски език.

От 2003 г. училището е преобразувано в Професионална гимназия по строителство.

Днес гимназията предоставя на младите хора избор по четири професионални направления и подготвя кадри в сферата на строителния бранш и интериорния дизайн. Специалностите са актуални и търсени на пазара на труда – професия „Строителен техник”, специалност “Строителство и архитектура”, професия „Брокер“, специалност „Недвижими имоти“. Това прави гимназията идентична, уникална и конкурентоспособна на останалите професионални гимназии в областта.