На 1 октомври 1940 г. България влезе в Силистра

Община Силистра кани всички родолюбиви силистренци и гости на града да присъстват на тържествената церемония по повод 78-годишнината от възвръщането на Силистра и Южна Добруджа към България.

Празникът ще се проведе утре от 11,00 ч. пред паметника на Цар Борис Трети Обединител и пред паметната плоча в Дунавския парк, посветена на Добруджанската епопея. С двата български химна „Шуми Марица…” и „Горда Стара планина…” ще започне честването на годишнината. Ще последват традиционните поздравления от представители на местната и държавна власти, детски патриотични стихове и песни ще повдигнат духа на присъстващите.

Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. След Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. Южна Добруджа се връща в пределите на Майка България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски в градовете. Една година по-късно – на 1 октомври 1941 г. в Силистра са организирани тържества по повод годишнината. Те се отличават със своя културен характер, който е сигурен белег на духовната столица на Южна Добруджа – Силистра.

На 1 октомври управляващият Общогражданския комитет предава книжата на общината. Остава да действа само Комисията за грижата по правата на населението от Силистренско. В града пристига директорът на мореплаването в България, за да уреди правилата за корабоплаване по дунавските пристанища от Русе до Силистра. На 2 октомври са пуснати първите автомобилни рейсови коли в посока към Добрич и Тутракан.

На 2 октомври 1940 г. в града тържествено е посрещнат русенския владика Михаил, и силистренци отново виждат български митрополит за пръв път след 22 години. Той произнася прочувствена реч, изтъквайки, че заедно с освобождаването на града при жителите му идват „Божието слово, българското четмо и писмо“. В катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ е отслужена на български език първата след 1919 г. литургия.

Възрастни силистренци си спомниха, че и години след 9 септември 1944 г. градът е отбелязвал подобаващо празника си. В началото на 50-те години подобно честване е забранено, може би във връзка с членството на България и Румъния в новосъздадения Варшавски договор, коментираха те.

В началото на 90-те години на миналия век южнодобруджанци си „спомнят” за септемврийските и октомврийски дни на 1940 година, когато Българската армия влиза във всяко градче и селце на изконната българска територия. Почти навсякъде тези дни са обявени за празници с регионално и местно значение. В Силистра също в началото на „демократичните“ промени патриотични организации, училища и читалища посвещаваха, макар и скромни, но от сърце инициативи.

Официалното честване, организирано от местната власт, започна едва през 2013 г., когато силистренската признателност бе поднесена пред паметника на Стефан Караджа.

Иначе, 1 октомври е и Световен ден за борба с хепатита, Международен ден на вегетарианството, Световен ден на музиката, Международен ден на възрастните хора. У нас той е и празник на Академията на МВР, Ден на застрахователя, Професионален празник на зенитно-ракетните войски, Ден на поезията, Празник на българските певци и музиканти.