На 10 февруари Силистра свежда глави пред „Олтара на Свободата“

Честването на освобождението на Силистра ще започне с молебен за здраве и благоденствие на българския народ

Общинският клуб „Христо Ботйов”, Общинският комитет „Васил Левски” с подкрепата на община Силистра организират традиционната патриотична проява „Пред олтара на Свободата“, обединяваща светли и трагични дати в националната и местната история.

Първата проява – 10 февруари, 142-годишнината от Освобождението на Силистра от турско робство ще започне в 10,30 ч. в Катедралния храм „Св. Св. първовърховни апостоли Петър и Павел”. Молебен за здраве и благоденствие на българския народ и на жителите на община Силистра ще отслужи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, съвместно с градското духовенство.

В 11,00 ч. от храма ще потегли шествието, начело с Градския духов оркестър до паметната плоча на ул. „Хан Омуртаг”, където се е помещавал щабът на Руската армия. Слово ще произнесе кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, венци и цветя ще бъдат поднесени от държавните и местни власти и гражданството. През целия празничен ден Регионалната библиотека ще провежда „Ден на отворените врати” с безплатно издаване на читателски карти и екскурзии в библиотеката.