На 30 октомври интронизират новия Доростолски митрополит Яков

Патриарх Неофит прогласи избора на нов Доростолски митрополит

Днес Светият синод уважи избора на Епархийския съвет на Доростолската епархия и потвърди избора на миряните и свещениците, като избра за Доростолски митрополит Константийския епископ Яков. Преди седмица, ръководеният от Западно и средноевропейски митрополит Антоний Епархийски избор определи сред петимата кандидати двама да се явят пред Светия синод – епископ Яков и Величкият епископ Сионий, получили съответно 18 и 12 гласа на избирателите от епархията.

Светият синод определи Константийският епископ Яков да е новият Доростолски митрополит, който беше избран с 11 гласа от общо 13. Величкия епископ Сионий бе подкрепен с един глас от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Подадена бе и една празна бюлетина от Русенския митрополит Наум.

Каноничният избор на новия Доростолски митрополит беше обявен от патриарх Неофит в Синодалната палата. Той прогласи избирането на Константийския епископ Яков за нов член на Светия Синод в качеството му на Доростолски митрополит.

Константийският епископ Яков, със светското име Росен Стоичков Дончев, е роден на 7 март 1971 г. в София. След завършване на средното си образование през 1989 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител „Свети апостоли Петър и Павел“ край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

От 2010 до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. През 2013 г. със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. На 14 декември 2016 г. е наречен от Светия синод за Константийски епископ и на 20 декември, Игнажден, в катедралния храм на Пазарджик „Св. Богородица“, е назначен за втори викарий на Пловдивския митрополит, на която длъжност бе и до днес.

Изборът на Светия синод започна със Света Божествена литургия в параклиса „Св. Цар Борис-Михаил“ е бе пряко излъчван на официалната страница на Светия Синод във „Facebook“.

Доростолският митрополит Яков ще бъде посрещнат на 30 октомври на границата на епархията край разклона за село Гарван и интронизиран за нов духовен водач на епархията.