Необезопасеният секс, татуировките и пиърсингът са причините за ХИВ-тест  

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Силистра се включи в лятната АНТИСПИН кампания, съобщиха от инспекцията. През август е извършено анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в Силистра, Дулово и селата Калипетрово, Йорданово и Бистра. До 13 септември в инспекцията има Дни на отворените врати за гражданите и гостите на Силистра, за да се предостави достъпна грижа във връзка с превенцията на ХИВ чрез безплатен бърз тест в лабораторията на РЗИ-Силистра.

През август са изследвани 145 души. Най-много са изследваните над 50-годишна възраст – 39 души. Според специалистите от споделената информация за риска се налага изводът, че „практикуването на необезопасен секс, направата на татуировки и поставянето на пиърсинг се явяват водещи причини за проверка на ХИВ-статуса при хората, пожелали изследването.

По време на лятната АНТИСПИН кампания на всички изследвани са предоставени образователни материали по темите за ХИВ/СПИН и полово предаваните инфекции. Разпространени са 360 здравно-образователни материали и 1083 безплатни презервативи. Всеки от желаещите участници е получил индивидуална консултация в съответствие със зададените въпроси.