Неформалната организация „Рицари на доброто“ става сдружение с нестопанска цел

Над 140 граждани от Силистра, страната и чужбина е привлякла за свои членове и симпатизанти за девет години неформалната организация „Рицари на доброто“, съобщи председателят на организацията Милка Димитрова.

Всички те през годините са дали своя доброволен труд, грижи, материални и финансови помощи в полза на сираци и деца с един родител.

Възникнала по идея на учители, организацията е поставила като своя първа задача да окаже помощ на ученици от целия курс на обучение, а по-късно е подкрепяла и тези от тях, които продължават образованието си във висши учебни заведения. На практика по-голямата част от тези ученици не са получавали социални помощи, не са били настанявани в социални домове, а пенсиите от починалите родители са били минимални или дори липсващи.

Всяка година организацията провежда разнообразни инициативи и привлича десетки доброволци, които се включват в благотворителната дейност. През 2019 г. бяха подпомогнати не само учениците и студентите в нужда, но в качеството си на медиатор организацията съдейства дарения на известни личности да достигнат до адресатите си.

Финал на годината бе Коледната хранителна банка – широко популяризирана и в социалните мрежа, за събиране на пакетирана храна за ученици и студенти от местните училища и за студенти от Варна и София. Така към членовете и симпатизантите на организацията се включиха нови повече от 30 жители от града.

Началото на новата 2020 г. „Рицарите на доброто” стартират с инициативата да бъдат обходени градските училища и след среща с ръководствата да се определят новите ученици, които биха имали нужда от помощ. На 29 януари в зала „Диоген Вичев” на Регионалната библиотека ще се състои приемането на новите членове на „Рицарите…” и ще им бъдат връчени поздравителни адреси от ръководството. В момента председател е Милка Димитрова, зам.-председател д-р Петър Дончев, секретар Маргарита Любомирова, зам.-секретар Донка Вълева, отговорник на младите рицари Наталия Русева, дизайнер Мария Неделчева и, разбира се – основателят и организаторът на идеята Лилия Маркова, кщоято направи първите стъпки пред девет години. Присъствието на гайдарчетата от Школа ”Великов” с ръководител Велико Великов и на малките балерини от група „Лиденс” с ръководител Лидия Маркарян ще бъдат дар на малките талантливци към добротворците.

Предстои подготовката на документите за официализиране на организацията и превръщането и в сдружение с нестопанска цел. Така тя ще разшири обхвата на дейностите си, за да бъде по-полезна на все по-голямата част нуждаещите се. Всички нейни изяви ще бъдат популяризирани и в социалните мрежи, където функционира страницата й „Рицари на доброто”.