Нивото на Дунав край Силистра е под нулата и продължава да пада

До кота минус 4 см под условната нула падна днес нивото на река Дунав в акваторията на Силистра. Според прогнозите на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав в следващите два дни водата ще спадне с още 5 см до минус 9 см. В момента дълбочината на реката край града е около 2 метра.

Както по цялото протежение на реката така и в последния български град по поречието на реката корабоплаването е затруднено, но някои плавателни съдове се движат на свой риск. Тук-таме край града натоварени шлепове изчакват покачването на реката.

След оттеглянето на реката водата оголи и част от древната история на Силистра. Дялани каменни блокове от разрушената стара крепост на града видяха слънцето след десетилетия под водата. Според археолозите те не представляват някаква особена ценност, но привличат вниманието на силистренци.

Освен трафика по реката, от ниското ниво страдат и местните рибари, защото рибата търси по-дълбоки места, които са в румънската акватория. Старите речни вълци коментират, че подобна ситуация не е рядкост, но тази година ниското ниво се задържало твърде дълго време. В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг.

Най-критичен е участъкът в района на остров Белене. Там са въведени ограничения за преминаване, като корабите трябва да са с газене не повече от 1,80 метра. Там има струпване на около 80 кораба и секции. Част от съставите провлачват секциите си, други претоварват, за да минат през прага, а трети – изчакват по-високи води.

Въпреки забраните част от корабоводителите не спазват наложените ограничения, което води до временно засядане на плавателни съдове и до блокиране на фарватера. На нарушителите се налагат санкции, но те били склонни да нарушат ограниченията и да си платят глобата, но да превозят товара си в срок.