Ния и Николета ще „летят“ със совалките на НАСА

Петокласничките Ния Атанасова и Николета Иванова от Силистра през август заминават на лагер по програмата „Space Camp Turkey”. Те се сдобиха с това право, след като станаха победители в специален конкурс за есе, организиран от Общината и от столичния Център за творческо обучение.

Участваха множество млади таланти от региона, включително Ния и Николета, получили най-висока оценка от журито за творбите си „Създадено за космоса – използвано на Земята” и „Първата ми разходка в космоса”. Двете са ученички в училищата „Отец Паисий” и „Св. Св. Кирил и Методий”, посещавайки редовно и клубовете към Народната астрономическа обсерватория „Галилео Галилей”.

„Space Camp Turkey“ e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. В Европа той e единственият учебно-тренировъчен лагер и се намира в Измир, Турция. Негов представител в България е именно Центърът за творческо обучение в София, а координатор му е експертката д-р Гергана Райжекова. Става дума за пълна стипендия, връчена от там на Ния и Николета, с която през август те ще пребивават в Измир, където ще се запознаят с най-новите космически програми, споделиха от обсерваторията, поздравявайки ги с успеха.