; Нова надежда да заработи граничния пункт Кайнарджа – Липница | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Нова надежда да заработи граничния пункт Кайнарджа – Липница

Въпросът с отварянето на ГКПП Кайнарджа – Липница е бил сред акцентите на разговора между новия румънски премиер Михай Тудосе и българския му колега Бойко Борисов, съобщи правителственият пресцентър. Инфраструктурно трансграничният път бе изграден още преди 5 години, но все още не работи. От румънска страна преди 3 години бе построен и граничен пункт, обитаван единствено от пазач.

Румънският премиер поел ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен. Прекият път между съседните общини ще отвори възможности за развитие на икономическите отношения и създаване на работни места, особено в земеделието, коментират местните жители от двете страни на границата.

Министър-председателят Бойко Борисов поздравил Михай Тудосе за избирането му на поста. Двамата изразили увереност, че ще продължат активно да работят за реализацията на проекти от взаимен интерес. Борисов и Тудосе обсъдили и възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са и сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС.

Двамата министър-председатели договорили през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. Премиерът запознал Михай Тудосе и с резултатите от Берлинския процес в Триест и с визитата си в Солун, където проведе срещи с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с президента на Сърбия Александър Вучич.

Още през март служебният министерски съвет на Република България одобри проект на споразумение за изменение на междуправителственото споразумение с Румъния от 2012 г. за откриването на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни в точките Крушари /България/ – Добромир /Румъния/ и Кайнарджа /България/ – Липница /Румъния/.

Съгласно изменението, двата пропускателни пункта ще функционират от 8,00 до 20,00 ч., а пътищата ще бъдат отворени за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Изменението бе направено по предложение на румънската страна и бе прието от България предвид факта, че прилежащата към двете нови ГКПП инфраструктура не позволява преминаването на тежкотоварни превозни средства.

Съседните общини Липница и Кайнарджа отстоят само на няколко километра едно от друго. От българска страна пътен участък бе изграден още преди демократичните промени в страната. По-късно идеята за продължаване на пътя бе развита от бившия министър на външните работи Соломон Паси. На няколко километра по суша се намира и село Карван. Там все още живеят етнически българи. Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използваха за установяване на трайно трансгранично сътрудничество.

Коментирайте

Правила за коментиране