Нови сорта зърно пуска Добруджанския земеделски институт

През следващата 2013 година учените от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево ще предложат на зърнопроизводителите два нови сорта зърнени култури – тритикале сорт „Респект” и твърда пшеница сорт „Северина”. Това съобщи водещият селекционер на Института проф. Николай Ценов. Сорт „Респект” може успешно да се отглежда на слаби и кисели почви. Той

През следващата 2013 година учените от Добруджанския земеделски институт в гр. Генерал Тошево ще предложат на зърнопроизводителите два нови сорта зърнени култури – тритикале сорт „Респект” и твърда пшеница сорт „Северина”. Това съобщи водещият селекционер на Института проф. Николай Ценов. Сорт „Респект” може успешно да се отглежда на слаби и кисели почви. Той е подходящ е за производство на диетичен хляб. Вторият сорт  „Северина” е  зимна твърда пшеница, която се отличава с висока студо- и зимоустойчивост.
Тази есен земеделските производители имаха възможност да засеят за първи път два нови сорта хлебна пшеница. „Лазарка”, който е от I група по качество и „Драгана”, която преди броени дни получи отличието за иновации на Съюза на изобретателите в България. И двата сорта могат да се отглеждат в по-засушени райони, издържат на студ и са устойчиви на листни болести. Предварителните демонстративни опити показват, че те притежават висока продуктивност в Добруджа, в Лудогорието и в Централна северна България.
Нови 4 сорта  пшеница, дело на учените от Института са признати  за оригинални през октомври 2012 г. – „Пчелина”, „Косара”, „Рада” и „Тина”. Предстои те да бъдат вписани в Официалната сортова листа на Република България.
Предвид измененията на климата, селекционерите от Добруджанския институт работят в посока създаване на нови продуктивни и висококачествени сортове, които да са значително по приспособими в непредвидимите температурни аномалии през зимата и през активния вегетационен период, обясни проф. Ценов. Учените вече могат да се похвалят с наши сортове пшеница – сред които „Аглика” и „Ивета”, които отлично се адаптират, както в много ниските температури през зимата, така и в сушата и високите температури, характерни за условията на Турция и Румъния.
Повече от 180 сорта и хибрида полски култури са създадени в Добруджанския земеделски институт. Около 80 % от площите у нас се засаждат със семена, разработка на Института. Селекционерите предлагат на зърнопроизводителите всяка година около 1800 – 2100 тона  елитни семена от житни и други полски култури. Учените работят задълбочено и постоянно върху създаване на нови сортове житни (пшеница, ечемик, тритикале и твърда пшеница), бобови – фасул, леща, грах и хибриди слънчоглед.  Разработките се правят в експерименталната база на института, чиято площ , която е около 21 000 декара.

1 thought on “Нови сорта зърно пуска Добруджанския земеделски институт

  1. От заглавието липсва „Два“

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.