Ново и опасно свлачище се появи в Силистра

Ново голямо свлачище се е появило в Силистра, алармираха потърпевши граждани. То се намира в района зад енергото, в непосре

Ново голямо свлачище се е появило в Силистра, алармираха потърпевши граждани. То се намира в района зад енергото, в непосредствена близост до бензиностанция и два производствени цеха. По думите на силистренци, които имат имоти в тази част на града, главно лозя, свлачищните процеси започнали през октомври миналата година. Още при първите есенни дъждове глинестата почва започнала да хлътва от тежестта си и бавно тръгнала надолу, към единия от цеховете. Работниците там потвърдиха думите им и допълниха, че подпочвените води и калта влизали и при тях. Тежката и мразовита зима за кратко спряла процеса, но след топенето на снега той се активизирал много по-силно. За бързия му ход спомогнали и пролетните дъждове, продължили през май и юни. Собственици на лозя споделиха, че вече 2-3 от техните насаждения мече са „изядени” напълно от свлачището. Много плодни дървета също са потънали в земната маса, която продължава да се движи от два фронта – от изток на запад и от юг на север. Вече било опасно да посещават имотите си, част от които просто вече не съществували.
Но по-голямата беда, според тях, тепърва предстояла. Само на 10-15 метра от свлачището се намират жилищни сгради и стълбове на електропреносната мрежа за високо и средно напрежение. А свлачището не спира. Подпочвените води и сега се прецеждат на тънки струйки между пластовете глинеста почва, легнала върху слой от каменист грунд. Така по-плътната и тежка глина като шейна се приплъзвала по нанадолнището.
Вчера зам.-кметът по устройство на териториите Веселин Андреев обясни, че междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане, чийто шеф е министър Цветан Цветанов, трябвало да реши какво да се прави. Зам.-кметът обаче не уточни дали някой е подавал сигнал или е пращал писма до въпросната комисия, за да чака отговор оттам. Запитването до Е.ОН България как ще си опазят съоръженията и ще предотвратят ли евентуален срив на електрозахранването също не даде резултат. До вчера от пресцентъра на дружеството във Варна не излязоха със становище по проблема. Силистренските началници на енергийния монополист също не бяха открити за коментар.
Алексей МИНЕВ