Нов символ на неясното или нищото цъфна в Силистра

Поредният символ на неясното бъдеще или сегашното нищо цъфна в Силистра.
Този път той е почти в сърцето на дунавския град, откъдето преминават десетки хора – местни жители и гости. Намира се точно до входа на стадион „Доростол“, повече популярен сред добруджанци като „Стария стадион“.
Някога там имаше заведение с поддържани градинки пред него, сега всичко е съборено, включително и голяма част от оградата на самия стадион. Грозотията


Поредният символ на неясното бъдеще или сегашното нищо цъфна в Силистра.
Този път той е почти в сърцето на дунавския град, откъдето преминават десетки хора – местни жители и гости. Намира се точно до входа на стадион „Доростол“, повече популярен сред добруджанци като „Стария стадион“.
Някога там имаше заведение с поддържани градинки пред него, сега всичко е съборено, включително и голяма част от оградата на самия стадион. Грозотията и безхаберието напират от всеки поглед, стрелнал се в различни посоки, а останалите от събарянето боклуци само допълват тази мрачна картина.

Каква е историята?
В предния си мандат Общинският съвет в Силистра разреши да бъдат продадени около 4,5 декара земя за строителство на супермаркет, който трябва да се издигне върху площта до самия футболен терен и ползвана дълги години за паркинг. Около избухналите тогава скандали „за“ и „против“ сделката стана ясно, че бъдещият инвеститор ще е компанията „Пени Маркет“, която се явява като подразделение на друга голяма търговска и и известна в Европа верига, но за евтини стоки. Тогава обаче се оказа, че съществува и вероятност продадената площ да „изяде” около 2 метра от новия футболен терен, току-що ремонтиран за близо 400 000 лв., което още повече засили разправиите и скандалите в бившия местен парламент.
Публичната тайна, която силистренци добре знаят, е, че тази компания вече е придобила собствеността върху терена, но никой от жителите на дунавския град не е чувал, нито пък е виждал някой от собствениците да застане пред медиите и да обясни какви точно са им намеренията, след като досегашната миниинфраструктура в този район вече е съборена, а марсианската гледка – факт. До този момент едно е ясно – част от стария стадион е унищожена, боклуците си стоят, а проектът изглежда е спрял до точката, близка до замръзването.
От кметството в Силистра вече заявиха официално, че в случая теренът е частна собственост и общината няма никакъв ангажимент към реализирането на бъдещия проект под каквато и да е форма, и какъвто и да е той.

След всичко казано до тук най-нормалните, но иначе десетки въпроси, клокочат – сред жителите на Силистра и особено сред живеещите в околните квартали. Част от тях, например, са:

1. Далновидно ли беше това решение на бившия Общински съвет в Силистра? Ако се стигне до реализацията и строителството на бъдещия магазин, новата структура там ще отнеме ли възможността на децата да спортуват и ако отнеме тази възможност, къде ще спортуват те?
2. Кой ще изчисти боклуците след разрушаването и колко време всъщност ще стоят там?
3.Какво ще се случи с дърветата, пазили сянка много години през горещите месеци и по някаква случайност оцелели по време на разрушението?
4. Какви всъщност са намеренията на собствениците и кога смятат да започнат да ги реализират.
5. Ще се съгласят ли силистренци да гледат тази тъжна и грозна картина години наред, което не изключено да се случи?

Защото, ако няма отговори на само тази малка част от многобройните въпроси, човек трябва да има много силно въображение и фантазия, за да не се ядоса, когато преминава край тази грозотия, намиращи се почти в сърцето на родния му град Силистра…
Юлиян ЖЕЛЕВ

25 thoughts on “Нов символ на неясното или нищото цъфна в Силистра

 1. това е силистра,само си гледат джоба

  Палец нагоре 6 Палец надолу 2

 2. Желев , браво за материала

  Тези въпроси сега трябва да отидеш и настоятелно да ги задаваш в общината

  Палец нагоре 19 Палец надолу 0

  1. и да ги задава там все тая …има решение на Общинския съвет …големи драми бяха навремето, но резултатът бе нулев …Явор купи терена чрез фирмите си ..Марин Калушев обясняваше за инвеститорския интерес на Пени маркет …работата обаче същата като терена долу край Мелницата …щеше да става квартал на богатите, на съветниците им показваха едни цветни картинки като как ще изглежда района ….колкото да успее да придобие Явор мархито …и до там

   Палец нагоре 19 Палец надолу 0

 3. Скрит заради нисък рейтинг на коментара. Натисни за да видиш.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 16

  1. Пей**ан недоучен, защо не си гледаш полуграмотното ежедневие и не престанеш с тези полуидиотски коментари? Ако нямаш мнение по въпроса просто разгледай снимките. Така ще е коректно както към теб, така и към останалите читатели на сайта.

   Палец нагоре 10 Палец надолу 0

  2. Абе тракторист ли си,багерист ли си не знам ,но вземи си оправи правописа или се върни в първи клас да си доучиш! Бати кре****на!

   Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 4. както е написано терена е часте и собственика може да си прави с него каквото и както си поиска и никой не може да му се меси ако не е опасен и не пречи на преминаващите и живущите там.

  Но да знаете щом някой е дал пари за разрушаване на сградата там значи има защо, няма така нявятъра да се хвърлят едни пари за да има някой да пише.

  Все едно някой да седне и да задава въпроси зашо се пишат безмислени статии и какво отношение има общината по въпроса (все пак сайта е за общината)

  Или пък някой да напише статия ех какви журналисти имаше едно време в трибуната а сега….

  Палец нагоре 6 Палец надолу 6

  1. Силистренец ти Явор Георгиев ли защитаваш или другия търгаш Иво Андонов! заради такива като тях или тебе скоро време града ще пусне кепенците !

   Палец нагоре 11 Палец надолу 0

 5. Сега ще построят една огрооооомна червена барака за фасада на стадиона за по-евтино.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 6. Ss **************** големия син сел****ин

  Палец нагоре 0 Палец надолу 5

  1. Малее,колко си прост „Тракторист“ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Палец нагоре 4 Палец надолу 2

 7. Боко комунягата се обади

  Палец нагоре 2 Палец надолу 4

 8. Всичко, което загрозява града и пречи на гражданите има отношение към Общината. Тя е длъжна като „стопанин“ на града да изисква от частни лица или компании да държат имотите си в ред. Това е нейно задължение. По уличката, която води от центъра към Кауфланд има две къщи в окаяно състояние, един недовършен строеж, а да не говорим какво представлява районът зад джамията. И това в Сърдцето на града! Ако дойде някой чужденец, да потънеш в земята от срам.
  Поздравявам автора за статията, много е хубава. Според мен сделката с Пени маркет трябва да се развали, добре виждаме, че за момента не ни трябва друга голяма верига.

  Палец нагоре 16 Палец надолу 0

 9. До кога все едни и същи ще изкупуват тихомълком града на безценица? После ги продават десеторно на будалите и в крайна сметка губи народа, а някой печели милиони! Подпупни чиновници много, но всичко е поправимо. Нека поглднем какво правят гърците и как си отстояват правата! Един от най- слабо развитите области, а именно Силистра вече си съперничи с първите по скъпи вещи и охолство. От къде тея пари бе да му .ба майката!

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

 10. Няколко цитата от Закона за физическото възпитание и спорта, заради което си струва авторът на статията или спортните деятели да сезират прокуратурата, заради безочливото унищожаване на единият от двата стадиона в Силистра:
  Чл. 4а. Общините насърчават развитието на физическото възпитание и спорта, като:
  2. изграждат, поддържат и модернизират спортни обекти и съоръжения – общинска собственост;
  Чл. 31. (1) Общините определят ред и осигуряват подходящи условия за ползване на общинската спортна база от граждани, занимаващи се с физически упражнения и спорт за всички.
  Чл. 47б. (1) Инженерните и техническите изисквания за сигурността на спортните обекти и съоръжения при провеждането на спортни прояви, организирани на стадиони и в спортни зали, се определят с наредба, приета от Министерския съвет.
  (2) В общините се създават общински комисии за проверка и контрол по спазването на инженерните и техническите изисквания към спортните обекти по отношение на тяхната сигурност.
  Чл. 50. (1) Спортните обекти и съоръжения – собственост на държавата или на общините, се ползват за нуждите на физическото възпитание и спорта и свързаните с тях обслужващи и спомагателни дейности.
  Чл. 50а. (1) Спортните обекти и съоръжения – публична държавна и публична общинска собственост, извън тези по приложения № 1 и 2, могат да се отдават под наем при условията на чл. 16, ал. 2 от Закона за държавната собственост и чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост само на юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, чиято основна дейност съответства на предназначението на имота.
  Възникват много въпроси на, които предишното дебелашко управление на града, а и сегашното няма как да отговори, при положение, че половината стадион е продаден /незнайно как/ за строителството на хранителен магазин. Не може това разграбване на държавата и града ни да продължава, а престъпниците да остават безнаказани!

  Палец нагоре 10 Палец надолу 0

 11. Само това да беше неясното и грозното в този град…При влизането в града, от посока Варна, в района на бившия ДАП , има също такъв терен, продаден от години, но никой нищо не прави там. Терена е ограден с мрежа, през която се вижда подобна мръсотия и поникнали треви, а това е едно от местата в града, където е доста оживено. Гледката за живущите там е „живописна“ , а да не говорим за впечатлението, което създава за посетителите на града, тъй като точно от там е и потока към митницата.

  Палец нагоре 10 Палец надолу 0

 12. абе на тоя еветес що никои не му маха коментара значи тои може да убижда така ли желеввввввввввввввввввввввввввввввввв или там които си еиииии балка щете хвана и незнам тогава ко праим

  Палец нагоре 0 Палец надолу 6

 13. Ех, тракторист,неграмотен примат,що не вземеш да се гръмнеш?Първи клас те зове!Бегай и не мърси по-вече форума!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 14. И ,тракторист,не се прави на мъж зад компа!

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 15. Явор Георгиев ли е виновен,че общинския съвет му го продаде този терен,както направиха и със сградата на градския съвет по настоящем (Палас Тауър)..НЕЕ!
  Дали Явор Георгиев е виновен ,че успя да приватизира благодарение на Ана Миленкова (ЦУМ,Дет-маг,редицата от магазини на цветното фото,складова база Силистра,помещения по много други места из града).
  Не можем да кажем дори и за това нищо лошо,бил е находчив успял е!!
  Но със сигурност можем да кажем,че този човек който е собственик на половината атрактивни имоти в центъра на града летища и хиляди декари земи,НЕ е направил нищо за нашия град.Не е създал работни места отговарящи на имотното му състояние.Той дори не направи и сградите които приватизира малко по приветливи.
  Но пък си купи бентли със много интересен номер и стреля по дискотеките в Силистра с бойно оръжие.
  До кога ще толерираме тези хора ..?…и протежетата им!

  СИЛИСТРА СЪБУДИ СЕ !!

  Палец нагоре 25 Палец надолу 0

  1. Не е далече времето, когато всичко ще се национализира, защото не може това което е построено от народа за 100 години след освобождението, за 10 години да бъде разграбено от шепа мафиоти! Хората започват да се събуждат, след като от 2003 година до сега бяха обирани от чужди енергийни колониални фирми. Не избирайте повече колониални правителства на следващите избори и всичко ще се оправи само за няколко месеца! Ако хората изберат, отново ГЕРБ, тройната коалиция или мунева, това ще си е чист мазохизъм и ще трябва да се затваря държавата.

   Палец нагоре 5 Палец надолу 2

  2. Когато попитаха жената на Явор- Ирра,в едно предаване,какво работи мъжът и тя отговори,че прави България едно по-добро място за живеене…има ли нужда да коментираме!!!

   Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 16. зад или пред се тая не се крия не мисля че ти си планинар и че с това си храниш семеиството като ходиш по баирите нали еверест аз поне се пиша с това което работтя ама ти как да пишеш аз сам корумпиран общинар или нещо друго

  Палец нагоре 0 Палец надолу 4

 17. Когото и да изберем – все тая. Хората са го казали много правилно: „Рибата се вмирисва откъм главата“ Всички политици и министри мислят първо за собствения си джоб. Същите са и кметовете в по-голямата си част. Същите се и общинските съветници. Да не говорим за съда и прокуратурата. Корупцията в България и сляла престъпността и управляващите в едно цяло. И предишните и сегашните. Как иначе да си обясним престрелките в по-големите градове? Как да си обясним безкрайно дълго точещите се съдебни дела срещу доказани престъпления. Ненормално е най-големите престъпници в държавата да се разболяват точно когато трябва да
  се явят в съда. Неразбираемо е също, как вече осъдени престъпници напускат най-спокойно страната съвсем легално. Защо след като може да се продадат защитените дюни по черноморието, да не могат и тук да се нарушават законите за УТ? Виновни са онези, които нарушават законите, но още по-виновни са онези, които позволяват това да става БЕЗНАКАЗАНО!!!

  Палец нагоре 14 Палец надолу 0

Comments are closed.