„Нощта в музея“ връща силистренци към времето на възраждането на българския дух в града

Богата фотодокументална изложба е подготвил Регионалният исторически музей за силистренци и гостите на града в традиционната инициатива „Нощ в музея“, съобщиха от културната институция. Откриването е на 16 май от 17,30 ч. в сградата на Археологическия музей.

Експозицията е под наслова „Всяко начало е мъчно. Строителите на съвременна Силистра 1864 – 1918 г.“ и отразява утвърждаването на българската държавност в Силистра и региона в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Показани са интригуващи снимки на града отпреди повече от 100 години и на местни личности, допринесли с делата си за съхраняване на българския дух в Крайдунавска Добруджа.

В отделен кът етнографите на музея са подредили характерна за времето градска стая в духа на силистренките традиции от началото на миналия век.

Към общия исторически фон на събитието ще допринесе и професор Милко Палангурски, който ще представи монографичното си изследване и  на проф. д.и.н. Милко Палангурски „Бащите на Българската конституция. Мрежата на националната тъкан“.