Някъде по света не посрещат 2018-та година

Коя година ще настъпи след по-малко от месец? Този въпрос не е толкова лесен, колкото звучи. Повечето държави в света ползват Григорианския календар, според който ще настъпи 2018 г. Някои страни обаче следват друг вид летоброене.

В Тайланд например ще посрещнат 2561 г. според будисткия лунен календар, в който хронологията започва от момента, когато Буда е осъществил нирвана. В Етиопия ще настъпи 2011 г. – там календарът е с няколко години назад от Григорианския и има 13 месеца. В Израел ще отпразнуват настъпването на 5778 г. според еврейския календар.

В Пакистан ще дойде 1439 година според ислямския календар. В Иран пък ще настъпи 1396 г. по летоброенето на персийския календар. Него следва и Афганистан. В Индия ще посрещнат 1939 г. според националния индийски календар, приет не толкова отдавна 1957 г. и базиран на древна хронология. Някои малцинства и племена в страната обаче следват други, собствени календари.

В Китай, Камбоджа, Монголия, Виетнам използват китайския календар и там ще дойде 4716 година. В Северна Корея ще дойде 107 година. Годините се отброяват от рождената дата на комунистическия лидер Ким Ир-сен.