Няма опасност от Нюкясълска болест по кокошките, но заразата е близко

Няма опасност от зараза с Нюкясълска болест по кокошките в Силистренско, въпреки откритото огнище на болестта на около 11 километра от Силистра в румънския град Кълъраш. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид.

Според него птицефермите са с висока степен на биосигурност. Въпреки това се вземат проби за анализ. В Силистренско отглеждането на кокошки е бройлерно и те се ваксинират още на първия и на дванадесетия ден. Областната дирекция по безопасност на храните следи за биосигурност, независимо дали има огнище – това е стандартна процедура, заяви д-р Себахтин Халид. Дирекцията извършва контрол и за други заболявания. От 2017 г. има и задължителна дезинфекция на всички автомобили, които преминават границата с Румъния през Силистра, каза д-р Халид.

През октомври 2017 г. в Силистренско бе повишена епизоотичната готовност заради опасност от инфлуенца /птичи грип/ по птиците заради установени огнища на заболяването в областите Добрич и Хасково. За последно през март 2015 г. в региона бяха регистрирани случаи на птичи грип, когато в резервата Сребърна 46 пеликани умряха от болестта.

Псевдочумата по птиците, наричана още Нюкясълска болест е остро силно вирусно заболяване по птиците с токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инфекции, поради което заболяването се приема и за зооноза.

За първи път псевдочумата е установена на остров Ява през 1926 г. Почти по същото време подобна болест е наблюдавана в при стадо птици близо до Нюкасъл, Англия. От тук и получава името си Нюкясълска болест. Днес болестта е широко разпространена в целия свят като широко разпространение придобива през периода на Втората световна война. В България за пръв път е констатирана през есента на 1943 г.

Вирусът се съхранява във външната среда за дълго време като при ниски температури в замразени органи над 1 година, в изсушени органи до 200 дни, в замразено месо до 287 дни, в яйцата при хладилни условия до 538 дни.

При хората инфекциите не протичат тежко, не представляват опасност за здравето на засегнатите хора и обикновено не продължават повече от един-два дни. Най-често се констатират очни инфекции, оток на клепачите, конюнктивит и др.