Обичаен август прогнозират синоптиците – жеги, жеги, жеги

С почти рекордни температури стартира месец август тази година
С почти рекордни температури стартира месец август тази година

Тази година август започна със слънчево и горещо време, убедиха се силистренци, скрити на сянка под климатиците. Вчера в 14,00 ч. бе измерена температура от 36,3 градуса, а жегата продължаваше да се повишава. Като малко успокоение от Метеорологичната обсерватория в Силистра съобщиха, че тази седмица ще премине студен фронт и атмосферата ще се лабилизира, като не са изключени и градушки. Отначало над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, по-късно такива явления ще има и на изток. Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните. Впоследствие въздушната маса ще се стабилизира и отново ще бъде спокойно и предимно слънчево, температурите слабо ще се повишат.

През повечето дни от второто десетдневие ще преобладава слънчево време, температурите ще са близки до обичайните. През третото десетдневие има тенденция за увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Времето ще е променливо, с повишена вероятност за превалявания.

В Силистренско най-горещ е бил 20 август 1945 г. – 41 градуса, а най-хладен 29-тия ден от месеца през 1981 г. – 8,9 градуса. Най-много дъжд е паднал през 1972 г. – 148 л/кв. м, а най-малко през 1958 г. – едва 1 л/кв. м. През август 1992 г. също е било сухо с месечна сума на валежа от 1,7 л/кв. м.