Областният информационен център продължава дейността си през следващите три години

Бюджет от 370 000 лева е одобрен за тригодишния период по проекта „Функциониране на Областен информационен център – Силистра“, бе съобщено на пресконференция. Бенефициент по проекта е община Силистра.

През тригодишния период на проекта експертите ще предоставят услугите си напълно безплатно на територията на цялата област. Чрез информационни дни, изнесени приемни, посещения при бенефициенти и други събития всеки заинтересован гражданин ще има възможност да получи необходимата му информация за европейското финансиране.

Областният информационен център /ОИЦ/ в Силистра работи от ноември 2011 г. и това е трети проект от създаването му. Центърът е част от мрежата от 27 областни информационни центрове в България.

През последните 3 години на територията на областта са проведени 95 информационни събития с различен характер и с над 1900 участници. Консултациите на място в офиса са 1440, публикациите в медиите – над 450, а „Фейсбук“-страницата на Центъра има 2270 приятели, до които достига актуална информация относно европейското финансиране. Национални инициативи, посещения при бенефициенти и изнесени приемни, работни срещи и партньорски събития са само част от организираните и проведени разнообразни дейности от ОИЦ-Силистра.

Освен срещи и събития във всяка област мрежата има ангажимент да организира ежегодна национална кампания на различна тема, както и „да комуникира инициативите“ на други европейски институции, свързани с европейски проекти и финансиране.

Една от тези инициативи е „Европа в моя регион“ на Европейската комисия, която се провежда ежегодно. Тази година кампанията започна на 1 март, съобщиха от Областния информационен център.

Кметът на Силистра Юлиян Найденов поздрави екипа на центъра за добрата му работа по предишните два проекта. Съобщено бе, че освен по този проект, община Силистра работи и по още 13 други проекта. Очаква се в скоро време Силистра да се сдобие със собствен речен кораб, който ще бъде закупен по трансграничен проект по програма INTERREG V-A Румъния-България.