Областният кризисен щаб: Кметовете бързо да пишат заявки за предпазни средства и дезинфектанти

Кметовете на общини следва да изготвят списъци с подробни данни за хората, завърнали се от чужбина, за да ги уведомят, че са задължени да спазват 14-дневна карантина и да изпратят списъците в Регионалната здравна инспекция. Тези граждани не трябва да посещават личните си лекари, а при оплаквания следва да им се обаждат по телефон. От своя страна личните лекари следва да преценяват много прецизно кой пациент наистина се нуждае от транспортиране до инфекциозно отделение в МБАЛ Силистра, където преценката дали да се хоспитализира е на инфекциониста. Пациентите се сортират според тежестта на симптомите, възрастта и възможността за домашна карантина.

Тези и други мерки, във връзка с извънредното положение, бяха оповестени по време на поредното заседание на Областния кризисен щаб.

Заявено бе, че бръснарски и фризьорски салони могат да работят при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания и на пропускателния режим. За малките павилиони за хранене важи същото, като спазват същите мерки и предлагат само закупуване на храна „на гише“. След като бъдат проверени, на всички обществени трапезарии на територията на областта ще бъде издадено становище за спазване на предписанията. В община Тутракан вече е създадена такава организация, като храната се доставя по домовете в съдове за еднократна употреба.

Кметовете на общини са уведомени за създадения Логистично-координационен център в столицата за обезпечаване и разпределение на защитни материали, чрез който ще се осигуряват лични предпазни средства и препарати за дезинфекция. Като орган на изпълнителната власт по места, кметовете трябва в най-кратък срок да направят заявки в РЗИ Силистра.

От Здравната каса поясниха, че е удължен с един месец срокът за лекарства, които се получават с протокол. За хронично болните е улеснена процедурата – само с рецептурната книжка лекарствата се получават от аптеката, от която последно са получени. До министъра на здравеопазването ще бъде пратено запитване как да се работи с хора, завръщащи се от чужбина, но нямащи платени здравни осигуровки и желаещи да обиколят институциите, за да си уредят тези права.