Областният на Силистра обяви втора степен на готовност при наводнения

Областният управител на Силистра д-р Владимир Янков обяви днес втора степен на готовност, след като следобяд нивото на река Дунав достигн

Областният управител на Силистра д-р Владимир Янков обяви днес втора степен на готовност, след като следобяд нивото на река Дунав достигна до 754 сантиметра. Това е с 23 сантиметра под критичната точка, като специалисти очакват в следващите няколко дни Дунав да прелее. Разпоредената от силистренския губернатор втора степен предвижда постоянни 24-часови дежурства по цялото силистренско крайбрежие от специално сформирани за целта екипи, които ще следят нивото и състоянието на речните диги, като и ще докладват своевременно на Гражданска защита, областния управител и кризисния щаб.
Наред с това д-р Янков е разпоредил на кметовете на общините Силистра, Ситово, Главиница и Тутракан да издадат заповеди, които да поставят групите за наблюдение в денонощен режим на работа, като те са задължени да докладват 3 пъти в денонощието, обясниха още от областната управа в Силистра. „Ако обстоятелствата налагат, кметовете трябва да въведат частично или напълно общинския план за защита при бедствия, в частта „Наводнение”, за действия при високо ниво на Дунав“, обясниха още оттам.
Областният е изискал още от кметовете на крайречните силистренски общини да съобщят в спецдоклади за готовността си за оповестяване на населението в застрашените райони, вариантите за извеждане или евакуация на хора при необходимост, както и за наличните количества пясък, техника, чували и хора, които да помагат.