Областният управител обсъди и подкрепи предстоящи културни събития

Продължават приемните за граждани и на ръководители на институции при областния управител на област Силистра Ивелин Статев. Както е обявено, посещенията при представителя на държавната власт в региона са възможни всеки четвъртък след предварително записване.

Тази седмица посещения направиха представители на културните среди. Създателката на Клуб „Акустик“ Виктория Цветкова, която е директор и на Китарен фестивал „Дунавски струни“, поиска отново съдействие за провеждане на нов предвеликденски концерт, насрочен за 26 март от 19,00 ч. в Художествена галерия Силистра. Същия ден там ще бъде открита и изложбата на Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“, посветена на 140-годишнината на Учредителното Народно събрание и на Търновската конституция.

В концерта ще участват двама китаристи от чужбина, лауреати на китарен фестивал конкурс в град Плевен, в който Цветкова е част от журито. Гостите са от Русия – китаристът Александър Южанин – носител на първа награда, и от Великобритания – Майкъл Бътън, асистент в Кралската консерватория на Обединеното кралство. Концертът е част от национално турне.

На 21-24 юни ще е второто издание на „Дунавски струни“, в рамките на който освен китаристите в конкурса ще участват групите „Дел падре“ и „Фанданго“, китарист от Македония и съвместен концерт на фолклорна основа на Клуб „Акустик“ и Музикална школа „Великов“. Проявата е единствена по рода си в област Силистра и се провежда като част от Областния културен календар за 2019 г. със съдействието на община Силистра.

Директорът на Драматично-кукления театър Златина Станева за пръв път посети приемната на областния управител, за да го покани заедно с екипа му на спектакъла „От Бесилото към Безсмъртието“, посветен на Апостола на Свободата Васил Левски – една уникална постановка, наследена от Драматичен театър „Сава Доброплодни“ от годините, когато негов директор и режисьор бе Стефан Стайчев.

Постановката ще бъде представена безплатно в салона на ДКТ на 18 февруари от 18,00 ч. и в залата на община Дулово на 19 февруари като част от възпоменателна проява в чест на Левски.

Със Златина Станева бяха обсъдени няколко теми: необходимостта от още по-тясно взаимодействие на единствената държавна професионална театрална институция в област Силистра с другите културни средища, както и заедно с общинските администрации, за да бъдат по-близо до населението произвежданите от тях продукти – постановки, концерти, изложби и др.

Тази възможност напоследък била силно препоръчвана от Министерство на културата и на нея най-вероятно в близко време ще бъде посветена специална среща, проведена под егидата на областния управител. Обсъдена бе и идеята ДКТ Силистра да стане съорганизатор на първи по рода си Арт салон за представяне на самодейните театри от област Силистра в салона на театъра – става дума за читалищните трупи в Тутракан, Дулово и Алфатар, както и на Театрално студио „Артистик“ в Силистра.

Предстои да бъде проверена тяхната нагласа да откликнат на евентуално предложение за подобна изява в областния град. Така ще бъде отдадено заслужено внимание на самодейното театрално изкуство, каквото в Силистра има от 1870 г.