Областният управител Стоян Бонев върна решението на ОбС за религиозната пропаганда

Областният управител Стоян Бонев чу възраженията на Православната, Протестантската и Божията църкви и върна решението на местния парламент
Областният управител Стоян Бонев чу възраженията на Православната, Протестантската и Божията църкви и върна решението на местния парламент

Областният управител на Силистра Стоян Бонев върна като незаконосъобразно за ново обсъждане решение на Общинския съвет за допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред и чистотата в общината, според която се забранява на религиозната пропаганда.

Възражения срещу решението има от пасторите на Протестантската и Божията църкви в община Силистра и от Доростолския митрополит Амвросий. Според пасторите с решението се ограничава „нашата религиозна свобода, която Конституцията на Република България и Законът за вероизповеданията ни дават”. От Доростолската митрополия смятат, че решението е противоконституционно и противозаконно и с него „под един знаменател се поставят и наложилите се още преди Освобождението изповедания в България и нахлуващите в родината зловредни секти, срещу които борба води и Българската православна църква”.

Според решението, предложено от общинския съветник на НФСБ Йордан Ковачев, се забранява религиозната пропаганда по домовете и улиците, при провеждане на обществени мероприятия и използването на технически средства. Предложението е направено заради „зачестилите жалби и сигнали от граждани, в които се настоява за въвеждане на ясни правила, ограничаващи все по-агресивната религиозна агитация на част от вероизповеданията, извършвана по улиците, обществените места и дори по домовете”.

Решението има „превантивен характер” и се очаква да се неутрализира „напрежението между вероизповеданията, служещи си с агресивна религиозна агитация и пропаганда и гражданите”, смятат общински съветници, подкрепили докладната на колегата си.

3 thoughts on “Областният управител Стоян Бонев върна решението на ОбС за религиозната пропаганда

 1. Общинският съвет трябва да забрани воят на джамиите в цялата община! Чакаме решение в най-скоро време!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 2. Пази боже от тоя областен управител!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 1

 3. Той много прилича на тейка си,бе. (
  Ама че портрет. С писалка и книжки.
  Така е .
  Голям човек.Умен човек.Машала.а.а, машалла.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.