Областта изхарчила 26 пъти по-малко „представителни“ пари

Има голяма вероятност областната администрация да спести около 150 000 лева народна пара до края на годината от бюджета си за 2010 година и ако няма непредвидени разходи, това e напълно възможно. Това декларира днес областният управител д-р Владимир Янков на първата си годишна отчетна среща с местни ицентрални медии.
Почти три пъти по-малко са общите разходи на администрацията за първото деветмесечие на тази година, сравнени с миналогодишното, сочи статистиката. От над 230 000 лева

Има голяма вероятност областната администрация да спести около 150 000 лева народна пара до края на годината от бюджета си за 2010 година и ако няма непредвидени разходи, това e напълно възможно. Това декларира днес областният управител д-р Владимир Янков на първата си годишна отчетна среща с местни  ицентрални медии.
Почти три пъти по-малко са общите разходи на администрацията за първото деветмесечие на тази година, сравнени с миналогодишното, сочи статистиката.  От над 230 000 лева през 2009 г., до момента те са малко над 83 000. Целият бюджет на администрацията за 2010 г., включващ и фонд работна заплата, е 525 000 лева. От тях 191 000 са за заплати.
Няколко интересни цифри в обобщеното извлечение привличат вниманието. От документа става видно, че десетки пъти по-малко са изхарчените пари за такива нарицателни харчове, като представителни, горива и енергия, канцеларски материали и командировки в страната и чужбина. Простата аритметика показва, че тази година областната администрация е изхарчила с 26 пъти по-малко средства от по- предните времена.  Над 4 пъти по-малко вода, горива и енергия са изконсумирали служителите през 2009 г.  Над 12 пъти по-евтини са излезли командировките из страната на областния управител, заместниците му и другите служители, почти седем пъти и половина по-малко канцеларски материали са използвали в силистренската областна управа.
Единствената цифра, която е по-голяма от миналогодишната, е за платени над 7 пъти по-високи данъци. Обяснението на областния д-р Янков е просто – през миналите години налозите за държавно недвижимо и движимо имущество не били плащани.
Както се вижда от долната таблица таблицата – срещу три параграфа се мъдрят нули за тази година. Това са средствата, отпуснати за текущ ремонт и учебни и научно-изследователски разходи. Тази година не е купуван и постелъчен инвентар за луксозния апартамент на третия етаж в областната администрация.
В таблицата са посочени разходите по някои параграфи в лева за първите деветмесечия на 2009 г. и 2010 г.

Параграф – 2009 г. /лв./  –  2010 г. /лв./
§ 1013 Постелен инвентар    280  –  0
§ 1014 Учебни и научно-изследователски разходи и книги за библиотеките    884  –  0
§ 1016 Вода, горива и енергия    103 283 –   25 300
§ 1020 Външни услуги    55 445  –  38 740
§ 1030 Текущ ремонт    2 369  –  0
§ 1040 Платени данъци    1 605  –  11 570
§ 1062 Разходи за застраховки    4 311 –   1 040
§ 1051 Командировки в страната    19 559 –   1 600
§ 1052 Командировки в чужбина    1 358  –  842
§ 1015 Канцеларски материали    25 644  –  3428
§ 1098 Представителни разходи    21 526  –  819
Общо разходи:    236 264 –   83 339

Наред с това стана известно, че е имало идея помощното училище „Софроний Врачански” в Силистра да бъде преместено в сградата на бившето Детско отделение. Придобилият през последните години печална слава имот, където миналата седмица бяха убити двамата клошари, е могъл да има нов стопанин в лицето на образователното министерство. Това съобщи още областният управител на Силистра д-р Владимир Янков по време на срещата си днес с медиите по повод изтичането на една година от назначаването му на отговорния пост. При посещението си в Силистра през март министърът на образованието Сергей Игнатов останал изумен от лошото състояние на сградата на помощното училище. Въпреки полаганите грижи за поддръжка, третият етаж на старата амортизирана сграда тънел в мухъл и плесен. Така се ограничавал нормалният ход на учебните занятия за възпитаниците на школото – около 40 деца с ментални и физически увреждания. Като се прибавят и усойните коридори, и стръмните стълби, се стигнало до идеята училището да бъде преместено в по-функционална сграда. В полезрението на представителите на държавата попаднало и бившето Детско отделение. Имало начин то, с основен собственик Министерството на здравеопазването, да стане част от активите на Образователното министерство. Тогава министър Игнатов споделил, че повереното му министерство може да отдели не повече от 300 000 лева за ремонта му. Строителни специалисти обаче попарили надеждите за преместването. Те изчислили, че привеждането на порутената сграда в нормален вид ще струва поне 1 100 000 лева.
Така една добра идея не могла да види бял свят, а в порутената постройка продължиха да се извършват криминални деяния, завършили с двойно убийство миналата седмица.
Алексей МИНЕВ

37 thoughts on “Областта изхарчила 26 пъти по-малко „представителни“ пари

 1. Да ти имам отчета другарю областен управител! Ама, те хората не са слепи – виждат! Виждат безхаберие и некадърност, виждат нищонеправене, виждат колко е излишна областната управа. И все пак – дерзайте! Сега ви се е паднало.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Нищо не виждате, президенте!!!! Като овце сте!!! 95 % сте селяни и простаци!!!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. А ти бе, от 5-те % незнаещи галфони ли си? Де се туряш при читавия народ?

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. „Туряш“ и др. подобни думички може да използваш като си отидеш на СЕЛО!!!

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Ами като не ни плащаш командировъчни, които ни се полагат по закон още ще спестиш г-н неуважаем областен управител!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Я кажи докторе как се е представила зам.областната на проверката във ДСХ била e много нахъсана 🙂

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. г-н докторе,не е важно колко си изхарчил,важно е колко пари/като инвестиции/си докарал в Силистра !! бъди добър и кажи,честно,знаеш ли какво е това инвестиция ? и какво е добър инвестиционен климат ? а твоята и на подчинената ти администрация,основна задача е да се организира създаването на такъв климат ,но за това са нужни много знания,умения и познаване на възможностите на подопечната ти територия и живеещето на нея население.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. От отчета се вижда, че са харчени някакви пари макар и в пъти по-малко от тези които е харчила Светлана Великова. НО никъде (поне в журналистическия материал) не се казва за какво са похарчени – дейности, мероприятия, постигнати цели! Моля Паралел 44, ако е пропуснал да отбележи съдържателната част на очтета – да го направи, че така се остава впечатление, че нищо не е свършено за тази 1 година. То ясно, че чаршафи не са купувани, но пък външните услуги са почти колкото през 2009г. След като няма дейност, какви са тия външни услуги. Какво е свършено за почти 40 000 лв. Догодина отчета може би ще представлява сравнение с 2010 и тогава в сравнение с 2010 – за 2011 – всичко ще е една голяма НУЛА!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. 1лев не е дошъл в града за цялата ви работа през последната година докторе .

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. абе кой е тоя данък, който за една година е скочил толкова много?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. И двата големи проекта на областна администрация – Електронна област Силистра по ОП“Административен капацитет“ за над 700хил.лв. и защитените два стандарта по ISO за административно обслужване и сигурността на информацията се случиха при Светлана Великова – през2008 и 2009г., за което наистина беше платено на външни експерти. И как да са плащали за ремонт като всичко беше ремонтирано преди това – от покрива – до гаражите и мазите. И как да са плащали за командировки като никой, никъде не ходи… И още, и още…На лъжата краката са къси д-р Янков!!! Държавата не започва с ГЕРБ, най-малко с Вас!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Чудна работа – нито една фирма не работи и никой не дава заплати на хората – само администрация – област, община, данъчни, нои, митница, здравна каса ……………………
  Ма като си виждате червените з********и що се хвалите, че сте спестили пари – и как точно ги спестихте – като не купихте чаршафи или като забранихте командировките. Иначе е хубаво да се заяждаш с мухлясалите стени в дома за стари хора или БЧК в ситово.
  СТИГА ВЕЧЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ МОЖЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ПОСТОЯННО
  Сметката в ресторанта и живота идва след консумацията. Наздраве

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. Стига си писа сам със себе си, който и да си, че чак дразниш вече! Просто си личи, че един човек пише в скапания ти сайт!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 11. Историята дълго, много дълго ще помни лудостта на това правителство! Браво докторе, ако спестиш още 150хил.лв. съвсем ще докажеш, че няма нужда от твоята администрация!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. супер точно! Чета, но не пиша – имам мнение за форумите – предпочитам очи в очи разговорите. Но понякога, като чета подобни коментари, изпитвам радост, че малка Силистра е родила/ отгледала/ приютила мислещи хора. И слава Богу! Затова е оцелял само този български град на едно и също място върху руини от трайкийско и римско време. 🙂

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 12. Я , попитайте областния и зам.областните знаят ли що е то бизнес и като какво аджеба се проявява той в Силистра . Знаят ли въобще какви фирми работят в областта и какви са възможните производствени инвестиции ? Повтарям производствени , а не търговски . Как очаквате от хора , които цял живот са се подписвали само на ведомост да мислят за икономическо развитие .

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 13. А, че що толкова малко пари са дали за застраховки – значи, че държавното имущество не е застраховано – сгради, коли , техника, обзавеждане! А, предишната областна си позволявала и книги да купува – дарения за ученици и библиотеки – голяма прахосница…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Не ми хвалете предишната областна управа. Тогава се крадеше под формата на изписани разни разходи и се финансираше БКП-то.
   Проблемът е, че тази днешната администрация областна с нищо не се отличава от предишната. Хората, с дребни изключения, са си същите, верни комунисти, каквито са всъщност т.нар членове на ГЕРБ. Сега те са се снишили по байтошовски да отминат незабележимо и тези четири години, па, после ще видим. Само ги погледнете – Лейлята, Даринка, Джеват… Получават си чиновническата заплата за тоз дето клати върхарите. Затова моето мнение е категорично – Областните управи са излишни паразитни структури на чиновници-хрантутници.
   А отчета на доктора е много жалък. При такава работа – такъв отчет.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 14. …….пропуснали сте и комсомолката и бивша финансова контрольорка – Рени и тя ще изкара мандата на държавна софра….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 15. Pенито сега е на гребена на вълната 🙂 тя е 3 в 1 .

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. ………..а за секретарчето какво ще кажеш, как се справя …….голяяяям шеф е той – областния в сянка….

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 16. областния от своя страна работи против интересите на Силистра,след негова лична намеса пристанище Силистра вместо да премине към общината,остана под управлението на Русе.Не предприема действия за разваляне на сделката ,с която летище Силистра стана частна собствен ост.Той най-вероятно не зная какво трябва да прави като областен шеф.но явно няма и качествени заместници и съветници.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. мишка …..ти няма ли с какво да си играеш……самолет ли си си купил……че толкова ревеш за летището…… или круизен лайнер …..че ти е проблем пристанището…..
   😉
   ….виж потърси кметчето ….той ще те светне за идеята за дирижабли…….още въздуха над силистра не е разпродал ……..така че побързай преди някой преди тебе да се е усетил и да го вземе на концесия…..че пак ще ревеш …..

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. пиша за летището,пристанещето и другите бандитски грабежи за да знаят бандитите,че видовден и за тях ще дойде,остров белене е дъъг 17 км. и широк 3 км. ще се намери място за всички,работа също има за едни като чобани,за други като говедари,а трети може и като трактористи да ги назначим.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 17. Ама какво сте гракнали против доктора. Старае се човека да е добър стопанин. Прави си добре сметките. Ще изкара още няколко мандата. ГЕРБ СЪЩО!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Щом го казва Луцифер, вервамееее.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 18. Ха дано! Пет мандата по четири години….ухааааааа….ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ГЕРБ и всичките герберчета!!!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 19. Трябва да се управлява разумно, но и да се търсят и използват възможностите да се привлекат свежи инвестиции в региона. В тази връзка въпроса, който следва да бъде отправен към Областения управител, е в какво е допринесъл регииона да е привлекателен за бизнеса. Тъкмо той е този който плаща заплати и данъци! Региона постоянно се обезлюдява. Младите хора със образователен ценз емигрират. Това в многго тревожна тенденция!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.