Областта изхарчила 26 пъти по-малко „представителни“ пари

Има голяма вероятност областната администрация да спести около 150 000 лева народна пара до края на годината от бюджета си за 2010 година и ако няма непредвидени разходи, това e напълно възможно. Това декларира днес областният управител д-р Владимир Янков на първата си годишна отчетна среща с местни ицентрални медии.
Почти три пъти по-малко са общите разходи на администрацията за първото деветмесечие на тази година, сравнени с миналогодишното, сочи статистиката. От над 230 000 лева

Има голяма вероятност областната администрация да спести около 150 000 лева народна пара до края на годината от бюджета си за 2010 година и ако няма непредвидени разходи, това e напълно възможно. Това декларира днес областният управител д-р Владимир Янков на първата си годишна отчетна среща с местни  ицентрални медии.
Почти три пъти по-малко са общите разходи на администрацията за първото деветмесечие на тази година, сравнени с миналогодишното, сочи статистиката.  От над 230 000 лева през 2009 г., до момента те са малко над 83 000. Целият бюджет на администрацията за 2010 г., включващ и фонд работна заплата, е 525 000 лева. От тях 191 000 са за заплати.
Няколко интересни цифри в обобщеното извлечение привличат вниманието. От документа става видно, че десетки пъти по-малко са изхарчените пари за такива нарицателни харчове, като представителни, горива и енергия, канцеларски материали и командировки в страната и чужбина. Простата аритметика показва, че тази година областната администрация е изхарчила с 26 пъти по-малко средства от по- предните времена.  Над 4 пъти по-малко вода, горива и енергия са изконсумирали служителите през 2009 г.  Над 12 пъти по-евтини са излезли командировките из страната на областния управител, заместниците му и другите служители, почти седем пъти и половина по-малко канцеларски материали са използвали в силистренската областна управа.
Единствената цифра, която е по-голяма от миналогодишната, е за платени над 7 пъти по-високи данъци. Обяснението на областния д-р Янков е просто – през миналите години налозите за държавно недвижимо и движимо имущество не били плащани.
Както се вижда от долната таблица таблицата – срещу три параграфа се мъдрят нули за тази година. Това са средствата, отпуснати за текущ ремонт и учебни и научно-изследователски разходи. Тази година не е купуван и постелъчен инвентар за луксозния апартамент на третия етаж в областната администрация.
В таблицата са посочени разходите по някои параграфи в лева за първите деветмесечия на 2009 г. и 2010 г.

Параграф – 2009 г. /лв./  –  2010 г. /лв./
§ 1013 Постелен инвентар    280  –  0
§ 1014 Учебни и научно-изследователски разходи и книги за библиотеките    884  –  0
§ 1016 Вода, горива и енергия    103 283 –   25 300
§ 1020 Външни услуги    55 445  –  38 740
§ 1030 Текущ ремонт    2 369  –  0
§ 1040 Платени данъци    1 605  –  11 570
§ 1062 Разходи за застраховки    4 311 –   1 040
§ 1051 Командировки в страната    19 559 –   1 600
§ 1052 Командировки в чужбина    1 358  –  842
§ 1015 Канцеларски материали    25 644  –  3428
§ 1098 Представителни разходи    21 526  –  819
Общо разходи:    236 264 –   83 339

Наред с това стана известно, че е имало идея помощното училище „Софроний Врачански” в Силистра да бъде преместено в сградата на бившето Детско отделение. Придобилият през последните години печална слава имот, където миналата седмица бяха убити двамата клошари, е могъл да има нов стопанин в лицето на образователното министерство. Това съобщи още областният управител на Силистра д-р Владимир Янков по време на срещата си днес с медиите по повод изтичането на една година от назначаването му на отговорния пост. При посещението си в Силистра през март министърът на образованието Сергей Игнатов останал изумен от лошото състояние на сградата на помощното училище. Въпреки полаганите грижи за поддръжка, третият етаж на старата амортизирана сграда тънел в мухъл и плесен. Така се ограничавал нормалният ход на учебните занятия за възпитаниците на школото – около 40 деца с ментални и физически увреждания. Като се прибавят и усойните коридори, и стръмните стълби, се стигнало до идеята училището да бъде преместено в по-функционална сграда. В полезрението на представителите на държавата попаднало и бившето Детско отделение. Имало начин то, с основен собственик Министерството на здравеопазването, да стане част от активите на Образователното министерство. Тогава министър Игнатов споделил, че повереното му министерство може да отдели не повече от 300 000 лева за ремонта му. Строителни специалисти обаче попарили надеждите за преместването. Те изчислили, че привеждането на порутената сграда в нормален вид ще струва поне 1 100 000 лева.
Така една добра идея не могла да види бял свят, а в порутената постройка продължиха да се извършват криминални деяния, завършили с двойно убийство миналата седмица.
Алексей МИНЕВ

37 thoughts on “Областта изхарчила 26 пъти по-малко „представителни“ пари

 1. Г-н Областен Управител, можете още да съкратите значително разходите ако приложите слединте правила :

  1) Никакво отопление в Областна администрация през зимния период ! Служителите да се топлят топли дрехи и ушанки от къщи, а при необходимост да се топлят по двойки по бюрата в стаите.
  2) Ако в стая има четири електрически крушки – значи три са излишни.
  3) Трябва да се икономисва от хартията ! Поради това всички документи за които е крайно необходимо да бъдат на хартиен носител, следва да се разпечатват на тоалетна хартия.
  4) С цел икономии на вода, да се въведе воден режим. От 08,00 часа до 18,30 часа без вода. В останалото време неограничено ползване на вода от всички желаещи.
  5) Без тоалетна хартия в санитарните помещения. Както сме посочили в т.3 тоалетната хартия е необходима за други цели. Служителите следва да се подмиват като се съобразяват с водния режим съгласно т.4.
  6) Използвайте луксозния апартамент целево като хотел за туристите посетили Силистра. Служителките в Областната администрация да задоволяват всички нужди на гостите.
  7) Без заплати за служителите ! Все пак какво по-голямо удоволствие и чест да се работи под ваше ръководство !!!

  Г-н Областен Управител, за постигнатите икономии от София ще ви похвалят и след като Областната администрация в Силистра може да функционира с малки средства, със сигурност ще намалят бюджета ви за следващата година ! Браво.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Дали тогава ще реват, че нямат пари? Едва ли – верни послушковци!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Браво г-н Илиев! Дано Вашият план за икономии го прочете народния представител и тогава виж са Ви поканили да оглавите областта!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Уважеми АЗ, явно не сте забелязал леката ирония в плана за икономии който предлагам на многоуважаемия областен управител ! Стара народна поговорка гласи, че икономията е майка на мизерията ! А определено си е мизерия да не плащаш командировачните на служителите си или пък да им спреш служебните телефони и т.н ……………. лично аз смятам, че всеки трябва да си гледа работата и това от което разбира: икономистите – финансите, юристите – правото, а докторите – пациентите !

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Съвсем ясно разбрах иронията Ви, г-н Илиев! И в мойта бележка има ирония….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. ……….. а за секретарчето на Областна администрация как е ………….ммммммм, много слуша…..

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Слуша я, и аз да получавам една бала с пари и аз ще слушам.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.