Общината в Силистра минава на 4-дневна работна седмица

Общинската администрация в Силистра преминава на 4-дневна работна

Общинската администрация в Силистра преминава на 4-дневна работна седмица, заради кризата и липсата на пари, съобщиха оттам. Около това решение се обединили всички служители от общината на общо събрание, на което присъствал и кметът на дунавския град Иво Андонов.
Те решили единодушно да излизат всеки петък в неплатени отпуски до края на годината, като по предварителните изчисления от това общината щяла да икономиса около 215 000 лева. Всички отдели в силистренското кметство, които работят с граждани, обаче щели да дават дежурства по специален график, за да не се ощетяват хората в административното им обслужване, допълниха още от крайдунавската община. Засега не е ясно как ще реагира ръководството на общината, ако пред съответните гишета се извият опашки от чакащи граждани
В момента кметството в Силистра има задължения от близо 5 млн. лева, информираха от финансовия отдел. „В първите месеци на тази година беше приета антикризисна програма за намаляване на разходите и за  оптимизиране на общинските дейности, вследствие на която неразплатените дългове са с около 1 милион лева по-малко“, обясниха финсовите експерти. В същото време общината имала да събира от некоректни длъжници над 1 900 000 лева, които били натрупани само през първото тримесечие на настоящата година.