Общината в Силистра открива приют за бездомници

Нова социална услуга – Център за временно настаняване, разкрива от началото на октомври, тази година, общинската администрация в Силистра, информираха от крайдунавското кметство. Оттам припомниха, че решение за това вече има от местния парламент по предложение на регионалната дирекция “Социално подпомагане” в дунавския град, а инициативата е на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и неговата заместничка Денка Михайло

Нова социална услуга – Център за временно настаняване,  разкрива от началото на октомври, тази година, общинската администрация в Силистра, информираха от крайдунавското кметство. Оттам припомниха, че решение за това вече има от местния парламент по предложение на регионалната дирекция “Социално подпомагане” в дунавския град, а инициативата е на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и неговата заместничка Денка Михайлова. Ще се използват бивши помещения на ученическата спортна школа, които ще се ремонтират и оборудват, добавиха от силистренското кметство. Припомняме, че през последните години бездомниците в Силистра намираха приют през зимата по личната инициатива на народния представител от ГЕРБ Стефан Господинов.  Депутатът хранеше със собствени пари хората без дом, а така също той съдейства и плати издаването на документите им за самоличност.
Центърът за временно настаняване ще е с капацитет от 10 места и в него ще се намират подслон бездомни хора над 18 години, разказаха експерти от общината, запознати с проекта. Освен приют, те ще се хранят, ще ползват медицински услуги, съдействие  при подготовката и издаването на лични документи, процедурите пред ТЕЛК, когато това е необходимо, съдействие при намиране на работа, организиране на трудотерапия, културни мероприятия, обясни зам.-кметът на община Силистра Денка Михайлова, в чийто ресор попада въпросният център.
Настаняването ще се извършва според Закона за социално подпомагане, а престоят може да бъде до 3 месеца в рамките на една година, уточниха от общината. Оттам добавиха, че новата структура се ръководи от директор и екип, включващ различни специалисти, като социален работник, медицински специалист и домакин. Действията на екипа са насочени към изграждане на изгубените социални умения и навици, придобиване на трудови и битови умения чрез ангажиране активността на потребителите в социално-позитивни дейности, казаха в заключение от силистренското кметство.

6 thoughts on “Общината в Силистра открива приют за бездомници

 1. Много хубаво, но само за 3 месеца. Посред зима изтичат тия три месеца и после, пак на улицата.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 2. Каква полза да придобиват трудови умения, когато няма да има къде да работят после? Хубаво е да ги приберат от улицата, но за три месеца – каква полза? Трябва да се приютят на топло докато им се намери работа, за да могат да си плащат наем някъде!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 1

 3. От ГЕРБ що не вземат да ни подготвят места за всички, както върви много скоро и до приюти ще стигнем

  Палец нагоре 12 Палец надолу 2

 4. Господинов и Найденов ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА НОСЕНЕТО НА БОКЛУКА НА КЪЛЪРАШ В СИЛИСТРЕНСКОТО ДЕПО! ! !
  ЗАЩОТО ВЕЧЕ СИ ПРИБРАХА ПАРИЧКИТЕ, НАЛИ!

  А КАТО ПОЧНАТ ДА НИ ТРОВЯТ РУМЪНЦИТЕ, ТЕ ЩЕ СЕ СПАСЯТ С НЕЧЕСТНИТЕ СИ ПАРИ
  И ЩЕ ЗАМИНАТ.

  АМА НИЕ БЕДНИТЕ, КЪДЕ ЩЕ СЕ СПАСЯВАМЕ, НА ГРОБИЩАТА ЛИ? БЕЗСРАМНИЦИ!

  Палец нагоре 16 Палец надолу 3

  1. СТЕФЧО ОБУЩАРЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА МИЖИТУРКА ДЕТО СЪМ ВИЖДАЛ В ЖИВОТА СИ

   Палец нагоре 8 Палец надолу 2

 5. А бе то както е тръгнало май и аз съм за там.ама дали само аз местата малко,мераклии много ,че не съм и гербер да ползвам привилегии трябва да се замисля малко а какво ще кажете ?

  Палец нагоре 4 Палец надолу 1

Comments are closed.