Общината инвестира в почитта към героите на Силистра

Основният ремонт е почти завършен след бързата реакция на общинското ръководство
Основният ремонт е почти завършен след бързата реакция на общинското ръководство

160 квадратни метра нова мраморна настилка легна в Мемориалното военно гробище в Силистра след заповед на кмета д-р Юлиян Найденов. Изциклен от патината на времето и шпакловани са каменният градеж на костницата и кръстовете, като всичко е и боядисано. Мраморните плочи са от ремонта на центъра, но също са обработени и почистени.

На 6 май по време на поклонението пред паметта на загиналите в три войни силистренци на всички присъстващи направи лошо впечатление състоянието на мемориалния комплекс. Окосената трева разкри изкъртените и счупени плочи, част от кръстовете не бяха белосани, а основният паметник бе почистен до половината, поради което останалата част „грейна” с мръсотията си. Още тогава присъстващите на поклонението граждани на Силистра коментираха нуждата от бърза намеса на местната власт в съхранение на паметника.

Такова бе състоянието в Деня на храбростта и Българската армия на Мемориалния комплекс
Такова бе състоянието в Деня на храбростта и Българската армия на Мемориалния комплекс

Той е изграден през 1916 г. и пази костите на 53 войници и офицери, дали живота си по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни и е със статут на военно гробище. Според историческите свидетелства това е третото запазено военно гробище от този период у нас след тези в Шуменци и Добрич.

Досега грижи за Мемориала полагаха спорадично преди празници служители от Военното окръжие, заедно със Съюза на запасните офицери и сержанти и Регионалния клуб „Традиция”. Общо 41 са войнишките паметници в Силистренско, но средства, целево отпускани от Министерството на отбраната за поддръжката им дотук не са стигали, заяви началникът на Военното окръжие подп. Ивайло Александров. Често пъти той и колегите му събират лични средства и с доброволен труд почистват и освежават гробницата, но за по-кардинални ремонти пари няма. От години това е обектът за силистренските настоящи и бивши военни по време на националната кампания „Да изчистим България за един ден”.

Както писахме, в момента се прави проучване за окончателното установяване на имената на погребаните там силистренци. Те ще бъдат изписани на две мраморни стели, които ще бъдат монтирани за Празника на Силистра – 14 септември. Според подп. Александров стойността им е около 1000 лева, проектът е обсъждан и ще бъде внесен за одобрение в Общинския съвет.