Общината и Историческият музей организират празник за Еньовден

Дъхави чайове против горещо време ще приготвят утре пред Етнографския музей за посетителите на празника
Дъхави чайове против горещо време ще приготвят утре пред Етнографския музей за посетителите на празника

Православната църква утре отбелязва Рождението на Свети Йоан Кръстител – Предтеча, извършил кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан. Сред народа 24 юни е известен като Еньовден, когато масово се излиза на полето и се берат билки срещу различните болести.

По този повод в Силистра утре ще има и празник, организиран от дирекция „Хуманитарни дейности” при Общината и от Регионалния исторически музей. Той ще бъде предшестван именно от бране на билки, насрочено за 6,00 ч. сутринта пред бензиностанцията до гимназия „Владимир Комаров”, където е сборният пункт за желаещите да участват.

Самият празник, започващ в 17,00 ч., ще се състои на площада пред Етнографския музей и ще предложи богата програма, включително изложба на ретро-занаяти, билкова чайна, базар на билки. Ще има и фолклорен концерт с участието на самодейци от читалище „Доростол 1870” в Силистра и от читалищата в селата Калипетрово, Айдемир, Срацимир, Смилец и Главан.

Отделно празник ще имат храмовете в Смилец и Козяк, носещи името на Св. Йоан Кръстител и принадлежащи към Доростолската епархия. Ще празнуват и всички именници: Еньо, Енчо, Йоан, Йоана, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо и т.н.

Честито!