Общината не дава нито лев на собственото си Спортно училище

Нито лев не е дала община Силистра на своето си Общинско спортно училище „Дръстър” през последните 7 години, заяви директорът му Петър Цветков пред медиите по време на откриването на учебната година в училището на 1 септември. Преди местният парламент е отпускал по 50-60 000 лева годишно за подпомагане на учебния процес и за нужди на учениците. Парите са отивали основно за осигуряване на по-добра храна на спортистите. В момента обедният оклад на учениците е… 2,00 лв., от които те дават 50 стотинки. На фона на целодневната форма на обучение сумата е мизерно малка, предвид физическите натоварвания и нуждата от възстановяване.

Според Петър Цветков след тренировките учениците си дояждат от близките магазини и баничарници, с което се опорочава спортния им и хранителен режим. „Иначе, всички обичат да се снимат с медалистите и се гордеят с постиженията им”, заяви Цветков. Той не пропусна да подчертае, обаче, че Общината поне подпомага донякъде спортните клубове, с които учениците се изявяват по спортните събития. За последните 12 години трофейната витрина на Спортното училище е събрала над 430 медала от републикански и международни състезания. Тази година младите стрелци подобриха 3 национални рекорда отпреди 30 години.

Учебният процес също регистрира подем и през 2017 г. училището е на престижното осмо място в областта по представяне на държавните зрелостни изпити. Половината от випускниците му вече учат в различни висши учебни заведения, най-много в Националната спортна академия.

2603 лева е тази година делегираният бюджет за един ученик-спортист, осигурявани от държавата. От догодина сумата скача на около 2850 лева, но и те едва стигат за нормално протичане на спортния и общообразователен процес в училището, предвид спецификата му. Всички 8 паралелки от пети до 12-ти клас са разделени по видове спорт за които се грижат 13 треньори и 12 преподаватели по различните предмети.

Тази година единственото спортно училище в Силистренско отвори врати за 13-ти път и прага му преминаха 174 ученика, обучаващи се по 7 вида спорт. Бъдещите спортни надежди във футбола, джудото, самбото, борбата, леката атлетика, плуването и стрелбата започнаха тренировките си, а от 15 септември ще влязат и в класните стаи. За пръв път учебния звънец чуха и 20 петокласници от новото попълнение на училището. Традиционно най-много са младите футболни надежди, които тази година са почти половината от учениците – 72.

22 са бъдещите випускници, които догодина ще завършат със специалности като треньори по вид спорт, фитнес-инструктори или спортни организатори.

Да поздравят учениците с първия им учебен ден в училището присъстваха областният управител Ивелин Статев, зам.кметовете инж. Тихомир Борачев и Мирослав Тодоров. В церемонията се включиха също зам.председателят на Общинския съвет Иванка Ташева, председателят на Постоянната комисия по образование и наука Славянка Стоянова, Марин Ботев, началник на отдел в РУО на МОН. Поздравителен адрес до училището изпрати и министърът на спорта Красен Кралев.