Общината стартира оригиналния проект „Парад на изкуствата“

24 ателиета по музика, танци, изобразителни и приложни изкуства ще радват жителите на Силистра в продължение на около година. Амбициозните начинания са залегнали в мащабния проект „Парад на изкуствата”, който бе представен официално от дунавската община.
Самият проект предвижда още доста сериозни инициативи и начинания. В рамките на програмата, Летният театър в края на

Екипът, който отговаря за проекта "Парад на изкуствата".
Екипът, който отговаря за проекта "Парад на изкуствата".

24 ателиета по музика, танци, изобразителни и приложни изкуства ще радват жителите на Силистра в продължение на около година. Амбициозните начинания са залегнали в мащабния проект „Парад на изкуствата”, който бе представен официално от дунавската община.
Самият проект предвижда още доста сериозни инициативи и начинания. В рамките на програмата, Летният театър в края на Дунавския парк ще бъде основно ремонтиран, за да придобие съвременен вид на обект на културата. Няколко десетки хиляди лева ще бъдат дадени за модерно мултимедийно и озвучително оборудване за работа на открито – видеостена, като очакванията са в новата инициатива на кметската администрация в областта на културата да се включат около 7 200 силистренци. Предвижда се това да стане чрез т. н. нетрадиционни културни изяви – иновативни, с високо ниво на креативност хепънинги и ателиета, провеждани на също така нетрадиционни места – по кварталите на града, изнесени сцени и на много други подобни места, обясни зам.-кметът Денка Михайлова, която е ръководител на програмата. Проектът „Парад на изкуствата“ ще се финансира по оперативна програма „Регионално развитие”, по който общината в Силистра вече е получила почти 494 000 лева, а съфинансирането от кметството е 26 000 лева, обясни Денка Михайлова.
Всъщност, проектът стартира още през август миналата година и ще продължи до август 2013 г. За изминалите 7 месеца свършената работа е основно документалната дейност. Преминали са два търга по Закона за обществените поръчки – единият е за изработване на материали за информация и публичност, и е спечелен от силистренска фирма с оферта от 12 000 лв. За същата сума плевенска фирма разработва тръжната документация, а днес се отварят офертите на желаещите да ремонтират Летния театър. Там максималната цена е 40 000 лв.

Така изглежда днес Летния театър в Силистра
Така изглежда днес Летния театър в Силистра
А така трябва да изглежда Летния театър след генералния му ремонт
А така трябва да изглежда Летния театър след генералния му ремонт

Предстоят още 5 търга – за изпълнител на строителния надзор, за финансовия одит на целия парад и за доставчик на съоръжения, оборудване и обзавеждане за 77 000 лв., от които само за видеостената са прогнозирани 67 000.
По най-важните дейности – самото организиране, представяне и провеждане на културните събития, все още няма избрани изпълнители. За тях проектът е предвидил две суми – 67 000 лв. за представяне пред обществеността на всички прояви, и 194 000 лв. за организацията им.
Реален продукт силистренци ще видят най-рано в края на август 2012 г., заяви Денка Михайлова. По думите й, през есента в продължение на няколко дни на различни места в града ще бъдат оформени открити сцени и творчески пространства за изяви на граждани – любители на музиката, танците, изобразителното и приложното изкуство, фотографията. Мащабното творческо събитие ще завърши с общ хепънинг на ремонтираната лятна сцена в парка на Силистра. Предвидено е парадът на изкуствата в Силистра да бъде повторен през пролетта на следващата година, подчерта Михайлова. „Парад на изкуствата” е съвсем ново културно събитие в Силистра, което не само го обогатява, но и ще даде възможност на много талантливи силистренци да се изявят, добави тя.

12 thoughts on “Общината стартира оригиналния проект „Парад на изкуствата“

 1. Успех! Подкрепям всичко добро за града и хората!!

  Палец нагоре 12 Палец надолу 0

 2. Поредният проект разработен и утвърден от предишния екип, както и проекта за Център за настаняване от семеен тип… Много е лесно да се хвалиш и режеш ленти…

  Палец нагоре 11 Палец надолу 9

  1. Предишният екип управляваше 12 години – защо не ги изпълни тия проекти Газ , мост , дрън , дрън само приказки три мандата …

   Палец нагоре 8 Палец надолу 14

 3. Не виждам смисъл от Летния театър-кучешка тоалетна,то щото другия е цъфнал и завързал,излишни разходи по-добре ги дайте за пръскане срещу комарии друго по-практично е това е мое мнение.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 7

  1. европейците не дават евра за пръскане ,а за мероприятия
   Махнете паметника на Доча ! Дразни много

   Палец нагоре 9 Палец надолу 5

 4. ДА ВЗЕМАТ ИСТИНСКИЯ ЛЕТЕН ТЕАТЪР ДО ДРЪСТЪР ОТ ЯВОР ГЕОРГИЕВ И ДА ГЛЕДАМЕ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ СТОЙНОСТНИ КОНЦЕРТИ

  Палец нагоре 6 Палец надолу 0

  1. Някога на спортната площадка се провеждаха големи концерти, като на Щурците, Сигнал, Ахат, Лили Иванова, Васил Найденов и много други, но чудесното съоръжение беше съсипано поради безстопанствено отношение на общината, както към всичко на което тя е собственик, с цел да се продаде на безценица на приближените на Андонов бизнесмени. Какъв е резултата -половин милион лева за да се направи нещо ново, което сме имали вече, но е съсипано! А, можеше за тези години, дори да се завърши и започнатата спортна зала, където децата /представяте ли си/ могат да спортуват!

   Палец нагоре 9 Палец надолу 0

 5. Ами общината няма ли най после да направи един „ПРОЕКТ“ за почистването на града или ще продължим да си живеем в тази кочина, която се разкри след като си замина снегът?

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

  1. И никой ли не вижда в тая община, че по бул.Македония около старата автогара има крещяща нужда от асфалтиране. Ние да не живеем в Афганистан, че да търпим това безобразие. За какво плащаме данъци?!

   Палец нагоре 11 Палец надолу 0

   1. Асфалтиран път към комунизна не щеш ли?

    Палец нагоре 3 Палец надолу 5

Comments are closed.