Общината ще ремонтира Паметника на добруджанските революционери

Първите плочи започнаха да падат от паметника преди повече от 6 години и сега Общината обърна внимание на проблема
Първите плочи започнаха да падат от паметника преди повече от 6 години и сега Общината обърна внимание на проблема

След като години наред медиите и гражданите на Силистра алармираха за лошото състояние на Паметника на падналите за свободата добруджанци, Общината най-сетне реши да го ремонтира. Един от символите на града в недалечното минало, който през 2018 г. навършва 60 години, започна да се пука, няколко плочи паднаха от монумента, а имената на падналите за свободата на Добруджа българи избеляха и изчезнаха.

Според пресцентъра на общинската администрация миналата седмица бил направен оглед на паметника с цел той да бъде ремонтиран. Комисията в състав зам.-кметът инж. Тихомир Борачев и архитектите Антонина Огнева и Марин Неделчев от дирекция „Устройство на територията“ и производителят на надгробни паметници Валери Марков в качеството му на експерт, установила нарушенията по целостта в основата на паметника.

Може би ще бъде възстановен и надписът с имената на забравените герои, дали живота си за свободата на Добруджа
Може би ще бъде възстановен и надписът с имената на забравените герои, дали живота си за свободата на Добруджа

Предстои изпращане на писмо до Националния институт за недвижимо културно наследство със снимки на състоянието на емблематичния паметник за получаване на разрешение за ремонт. Купени са необходимите материали – гранитни плочи за разрушената средна част от паметника. Самият ремонт ще се извърши през пролетта, когато температурите са подходящи за полагането на камъка.

Монументът е сътворен от екип от специалисти, сред които е бил и големият български скулптор, силистренецът Павел Метеоров и е открит през 1958 г. На източната и западната страна на пиедестала са монтирани барелефите на д-р Петър Вичев и Димитър Дончев – Доктора, а на северната страна е вграден филигранен барелеф на групова композиция на добруджанските революционери, всичко – все дело на Павел Метеоров. Бронзовата фигура на Дочо Михайлов е изработена от скулптора Георги Коцев и тежи почти 3 тона.

И дървената скулптура на 20 метра от паметника стана опасна и се нуждае от спешна реставрация
И дървената скулптура на 20 метра от паметника стана опасна и се нуждае от спешна реставрация

В непосредствена близост до този паметник, само на двадесетина метра друг обществен обект, произведение на изкуството, също се нуждае от спешната намеса на Общината и ремонт. Става дума за дървената скулптура на автора Цани Василев, изработена през лятото на 2006 г., когато Силистра празнува 1900-годишнината от основаването си. Търновският скулптор приложи майсторството си върху ствола на отрязаната преди това стара топола, за което му бе платено. Тогава Василев препоръча след време скулптурата да бъде внимателно отрязана отдолу и поставена на бетонна основа, за да се запази от процесите на гниене по дървото. За 11 години това не бе направено и в момента произведението на изкуството стана опасно, особено за децата, посещаващи куклените постановки на театъра.

2 thoughts on “Общината ще ремонтира Паметника на добруджанските революционери

 1. Браво !
  Най-после възтържествува разумът.
  Аз съм стар човек.От тежестта на годините,които лежат на плещите ми ще се провикна още веднъж:
  – Пазете този паметник. Поддържайте жив спомена за добруджанските революционери. Подклаждайте огъня, който осветява имената им.
  Ще дойде време тези имена ще се превърнат в знаме,след което внуците ни ще тръгнат на бран за защита независимостта на Силистра, на Добруджа..
  Времето тече.Сезоните се менят. Ветровете сменят посоката си.Слънцето изгрява и залязва.Дунав има извор и устие.Гладът подхранва апетита. Алчността поражда агресивност Корените на национализма никога не пресъхват.При благоприятно време от тях израства буйно стебло с отровни листа.
  Аз съм песимист по отношение на статуквото, което се е възцарило днес на изток и запад,на север и на юг от Силистра, от България.Гладът подхранва апетита.Още има живи, които преди стотина години са гледали,как слънцето се скрива зад облака от вулканична пепел, обсебила небето над Силистра.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 0

  1. Браво,човеко.
   Здраво стискам ръката ти.
   Може да си стар,но духът ти е на юноша.
   Нека 2018 ти донесе само хубави случки и здраве.

   Палец нагоре 6 Палец надолу 0

Comments are closed.