Община Дулово си търси данък „дарение” от телефонна любовница

DulovoСветла Кемалова от с. Прохлада, община Дулово e обжалвала пред Варненския апелативен съд условна присъда в гражданската й част на Окръжен съд Силистра за неплатени данъци, дължими от дарения, съобщи пресцентърът на варненската Темида.

Пресслужбата на съда припомня, че това е един от първите казуси, в които български гражданки си общували по телефона с мъже, предимно от турски произход, живеещи в чужбина, като ги убеждавали да им изпращат пари по всевъзможен начин, в това число и с обещания за съвместен живот. 32-годишната Кемалова е безработна и с основно образование. Светла научила за тази възможност през 2007 г. и веднага се възползвала. Разказвала на телефонните си партньори от Турция, Македония, Хърватска, Германия и Франция, че мизерства в България, че се нуждае от помощ, но и че е готова да отиде при тях. На какъв език си е говорила бедната дуловчанка с „донорите” съдът не уточнява.

За близо 4 години тя получила доброволно изпратени 147 превода от чужбина чрез „Western Union” за общо 101 100 лева. Подсъдимата получавала лично сумите от различни пунктове на финансови институции в Дулово и в Русе. Паричните дарения били използвани за издръжка на семейството и на двете й деца, но нито едно от тях тя не е декларирала в дирекция „Местни приходи“ към община Дулово.

През май тази година Кемалова беше призната за виновна за това, че при условията на продължавано престъпление не платила данъци на държавата за получени 147 дарения от различни хора на обща стойност 101 100 лв., приети от нея от април 2007 до февруари 2011 г. Първата съдебна инстанция е посочила, че дължимият от Кемалова данък по реда на Закона за местните данъци и такси върху получените като дарение парични средства възлиза на 4965,35 лв., а общият размер на законната лихва за невнесения данък по закона за същия период е 3162,64 лв.

Наказанието, което съдът е наложил на Кемалова – година и четири месеца затвор, отложени с три години изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева вече е влязло в сила. Съдът я осъдил да заплати на гражданския ищец – община Дулово сумата от 4965,35 лв., представляваща обезщетение за претърпените имуществени вреди, в едно с законната лихва. Именно тази част от присъдата Кемалова обжалва пред втората съдебна инстанция.