Общинският съвет на Силистра: В заповедите на здравния министър има непълноти

По повод мерките срещу разпространението на коронавируса с въвеждането на контролни пунктове на входа и изхода на областните градове Общинският съвет прие декларация.

В нея се посочва, че всички граждани спазват стриктно ограниченията и предписанията на властите. В същото време през града не само преминават, но и спират и изчакват и тежкотоварни автомобили, които не спазват никакви превантивни и санитарни мерки. Затова общинските съветници на Силистра настояват задължително да се спре преминаването на ТИР-рове през града, като товарният поток се пренасочи към ГКПП Русе-Гюргево и да се ограничи влизането на румънски граждани на територията на града.

В документа, който ще бъде изпратен до Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването се казва:

„Настоящата декларация е продиктувана от създалата се ситуация на местно ниво, като сме убедени в необходимостта от предприемане на мерки, съобразявайки се с факта, че община Силистра е гранична зона и приемане на такива мерки, които според нас следва да се вземат за предпазване на населението от гр. Силистра, община Силистра и Република България са повече от наложителни.

Считаме, че в заповедите, които са издадени от страна на министъра на здравеопазването има непълноти, чиято липса не може да бъде преодоляна от контролиращите тяхното спазване органи – МВР и РЗИ, в чиито правомощия не е тълкуването на вменените им задължения.

През град Силистра продължават денонощно да преминават тежкотоварни автомобили от посока Варна и Шумен за Румъния, тъй като ГКПП-Силистра не е затворено за тях. Те се движат по улиците „7-ми септември” и „Добрич”, които от своя страна са гъсто населени райони. Тировете паркират където им е удобно, шофьорите им не спазват елементарни хигиенни изисквания, като в случая изобщо не говорим за извършване на някакви дезинфекционни превантивни мерки. Много от тези ТИР-ове пристигат от държави, които не са членове на ЕС, поради тази причина считаме, че заплахата от разпространяване на COVID-19 е много висока.

Със заповед на министъра на здравеопазването на органите на МВР е вменено задължението да организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните центрове на областните центрове. Такива на територията на Силистра има. Силистренци спазват разпоредбите. Проблемът обаче е друг, ежедневно през ГКПП-Силистра преминават румънски граждани, които идват в Силистра да пазарят. Гранична полиция няма правомощията да не ги допусне до територията на страната и по този начин и те се явяват потенциални разпространители на заразата. Така, въведените от Заповед № РД-01-143/20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването ограничения за придвижване се обезсмислят – фактически КПП на входно-изходният път на гр. Силистра с Румъния липсва.

Ето защо и в съответствие със сигналите на гражданите на Силистра, ние изразяваме силната си тревога от реалната опасност противоепидемичните мерки да не доведат до очаквания ефект, а напротив – Силистра да се очертае като критична точка в разпространението на епидемията. Всички ние спазваме стриктно всички мерки във връзка с извънредното положение, но сме силно обезпокоени, че заразата може да бъде пренесена от прекосяващ нашата граница чужд гражданин“, пише в декларацията на общинските съветници.

Днес местният парламент на Силистра проведе редовното си заседание при закрити врати.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.