Обявиха грипна епидемия в Силистра и областта, затвориха всички училища

Областният пандемичен комитет в Силистра обяви днес грипна епи

Областният пандемичен комитет в Силистра обяви днес грипна епидемия и затвори всички училища и детски заведения в областта. ..Учениците излизат в грипна ваканция до петък, когато членовете на комитета ще се съберат отново, за да преценят дали да удължат  грипната ваканция или да възстановят учебните занятия.
„До момента в Силистра и региона няма болни от новия грипен вирус, както и от другите грипни разновидности, но положението с острите респираторни инфекции е много тревожно и заради това беше обявена грипната епидемия като превантивна мярка“, обясни шефката на епидемиологичното отделение към РИОКОЗ-Силистра д-р Теодора Начева. Според нея, до днес болните от остри респираторни инфекции са 231 на 10 000 души. От образователния инспекторат допълниха, че също до днес в цялата Силистренска област 2 473 ученика от общо 12 610 не са влезли в клас и са останали болни по домовете си.
Забранени са свижданията в болниците в Силистра, Тутракан и Дулово, а плановите операции са отменени. В заповедта си за затваряне на училищата, областният управител д-р Владимир Янков препоръчва на силистренци да не посещават масови мероприятия, както театрални и концертни салони.
Няма повод за паника, аптекарската мрежа в Силистра е заредена достатъчно добре с необходимите лекарства, включително и „Тамифлу“,  информираха още от областната управа. От Областния пандемичен комитет, както и от болницата в Силистра, отново напомниха на силистренци да не предприемат самолечение при симптоми на грип, а веднага да потърсят съветите на медиците.