Обявяват вековния дъб в Силистра за защитен обект

В ход е процедура за обявяване на вековно дърво от вида летен дъб (Qercus robur) в градския крайдунавски парк на Силистра, съобщиха от РИОСВ в Русе. Оттам обясниха, че предложението за обявяване на обекта за защитен е на местната община. Самото дърво е засадено през 1910 година, когато се е оформял парка на дунавския град.
Експерти на екоинспекцията вече са извършили контролна проверка на място и са установили много добро състояние на дъба. Обиколката на ствола му при 1,

Leten dyb 002 (Small)
В ход е процедура за обявяване на вековно дърво от вида летен дъб (Qercus robur) в градския крайдунавски парк на Силистра, съобщиха от РИОСВ в Русе. Оттам обясниха, че предложението за обявяване на обекта за защитен е на местната община. Самото дърво е засадено през 1910 година, когато се е оформял парка на дунавския град.
Експерти на екоинспекцията вече са извършили контролна проверка на място и са установили много добро състояние на дъба. Обиколката на ствола му при 1,2 метра от земята е 4,6 метра, височината е 14 метра, а диаметърът на короната е 24 метра, разказаха те. При огледа не са установени хралупи, дървото има здрави скелетни клони и е с изцяло покрита коренова система.
Преписката е комплектована и изпратена до министъра на околната среда и водите Нона Караджова, която предстои да издаде заповед за обявяване на дървото за защитен обект, добавиха от екоинспекцията.
Сред 78 вековни дървета на територията на РИОСВ-Русе най-многобройна е групата на летните дъбове, съобщиха още оттам. Наличието им е доказателство за това, че в миналото тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. На територията на област Силистра за защитени са обявени летни дъбове край селата Добротица и Малък Преславец.

Дунавският парк на Силистра: Историята

Доскоро за първи обществен парк в страната бе смятан Дондуковият images парк в Пловдив, създаден през 1878 г. В Националната библиотека обаче е запазен брой 486 на в. “Дунав” от 24 юли 1870 год, в който четем: “Освенъ това праздното място, което се намира срещу Дунавската баня (в Силистра)… понеже е сгодно за една градска градина, съветътъ решил да ся направи това място на градина… Всичките разноски… щели да възлязат на 30000 гроша”. Освен парк силистренци си построили и казино в него, за което общо отделили 35 000 гроша и 11 пари. Градежите са част от ликвидирането на разрушенията след Кримската война.
През 1899 год. Никола Маринополски пише в “Силистренски алманах” кои са любимите места за отдих на силистренци: “Пипиниерата, градината с разновидни дървета, сенчести алеи и обрасли със зеленина, която развеселява душата на всеки посетител и новопостроената градска крайдунавска градина, на север от града, до самия бряг на Дунава, засадена с различни цветя и дървета“.
През 1908 год. в парка е назначен агроном, който да отговаря само за него. Доставени са и първите рози от Темишоара. Построен е първият фонтан, наречен Звездообразният. Зад него е дъбът в парка, засаден през 1910 година.
От Балканската война до 1940 год. развитието на Дунавският парк спира, но все пак е съхранен от унищожение. През 1954 год. сърце на Дунавския парк става озеленителят Кирил Топоров. Много труд, голяма любов и дълго чакане влага той в 54-те декара, които поема, за да остави след десетилетия градината цели 200 декара.
През 70-те години на миналия век старата част на парка и крайбрежната му ивица са включени в архитектурно-археологическият резерват “Доросторум-Дръстър-Силистра”.
През 1991 год. Дунавският парк на Силистра е обявен за природна забележителност от национално значение.

19 thoughts on “Обявяват вековния дъб в Силистра за защитен обект

 1. Изсякоха всички полезащитни пояси и сега ни мажат очите. Половината парк продадоха на Райчев. Господа управляващи, замислете се.

  Палец нагоре 18 Палец надолу 1

  1. За поясите си много прав …не искам да защитавам Райчев , но е факт ….погледни как общината стопанисва дунавската градина , и разгледай как Райчев се грижи за нея .

   Палец нагоре 10 Палец надолу 6

   1. как се грижи Райчев за неговата част???? – като подстригва редовно райграса и сади теменужки. много е далеч (и ти си далеч) от управление на толкова стар парк. да си чул да е засадил някакъв дървесен вид, или да е предприел нещо за обновяване на старите и болни дървета до паркинга му? да си чувал за ландшафтно проектиране? не си, и райчев не е чувал. освен за теменужки.

    Палец нагоре 9 Палец надолу 4

   2. И на мен да ми продадат басейна и половината Дунавска градина за 24 хил. лв. и аз ще я прекопавам всеки ден.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. Между другото, вековният дъб се намира в частта от парка, която е собственост на РАйчев, точно до хеликоптерната му площадка, така че РИОСВ в момента работи за него. В даден момент, той ако иска може и да си го загради защото така си иска, благодарение на Андонов и компания….

   Палец нагоре 5 Палец надолу 0

 2. Това дърво се нарича от хората ,, Дървото на влюбените,,- така ми е известно .До него имаше пейка , сега не знам дали има , често лятно време се виждаше някоя влюбена двойка да седи под короната на това дърво.

  Палец нагоре 13 Палец надолу 0

 3. Андонов и Райчев също бяха влюбени един в друг

  Палец нагоре 8 Палец надолу 1

  1. Той сега Андонов затова пак работи за Райчев.

   Палец нагоре 8 Палец надолу 2

 4. Сегашните управляващи изобщо не са по-различни. Всъщност има разлика-да! Тия са и тъпи и некомпетентни!

  Палец нагоре 13 Палец надолу 4

  1. А старите бяха тарикати и недосегаеми – точно като мафията.

   Палец нагоре 8 Палец надолу 2

   1. Сега да не би да са досегаеми??????????????

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

  2. Искаш Станишев и Доган ли да се върнат на власт ? И да сложим Гюней Сефер за кмет на Силистра ли ?

   Палец нагоре 9 Палец надолу 8

   1. Не, но тия ги надминаха само за 3 години – спряха строежа на АЕЦ – Белене, за да може Турция да ни продава ток от новата си централа до Резово, продадоха и последните дюни на Несебър на родата на Цв. Цв., отказват да спрат новините на турски, ходят редовно на конгресите на Ердоган, министъра на културата говори и псува на турски в министерството на културата, прави българо-турски сериали за да има какво да дават по Босфор ТВ, изкараха Доган най-големият хидроинженер на балканите, Кубито няма кой да му повдигне обвинения…още да продължавам ли?!

    Палец нагоре 9 Палец надолу 7

    1. направи си АЕЦ на балкона, или в градината (ако имаш такава) – и продавай ток на турците като частен предприемач – хаххаха.

     Палец нагоре 4 Палец надолу 7

    2. А, ти защо не излезеш на терасата и да си говориш тъпотиите там – студа ще ти подейства добре!

     Палец нагоре 9 Палец надолу 2

 5. Мога ли да засадя зеле, дини и тикви в парка? Кого да помоля за разрешение, или да си сея пък после ще видим? Желая да инвестирам и в лозе – парцела до танка. Взема ли се разрешение от някъде или да действам? Благодаря.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

  1. Малко късно си се сетил – Райчев си го купи още по времето на Андонов. Това, че никой не му е потърсил до сега отговорност за това, и гражданите не знаят за тази престъпна сделка, е нещо нормално за най-изостаналия град в България.

   Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 6. нека г-н Стефан Господинов обясни на нас неговите избиратели как се забогатява за една година със 1.5милиона лева при криза и ние да го направим

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

 7. Какво пък толкова,нали се посадиха ръждясали тенекета из цялия парк и се облажиха някои тарикати от келепира на ,,Красива България,,

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

Comments are closed.