Огнеборци спасиха ученик в Силистра…

600 деца от най-голямото в Силистра училище – СОУ „Н.Й.Вапцаров”, бяха евакуирани днес заради бушуващ в сградата пожар.

600 деца от най-голямото в Силистра училище – СОУ „Н.Й.Вапцаров”,  бяха евакуирани днес заради бушуващ в сградата пожар… Едно от тях, неуспяло да напусне навреме, бе свалено от пожарникарите по автомеханична стълба от прозорците на третия етаж.
За щастие, кризисната ситуация в случая бе само инсценировка, елемент от провеждащо се учебно занятие – евакуация, обясниха от ОД на МВР. Оттам допълниха, че тренировката на огнеборци и училищно ръководство е залегнала в плана за пожарна безопасност на училището и цели да провери и актуализира уменията на децата и педагогическия персонал за безрисково поведение в случай на подобно бедствие.

Точно в 09.20 ч. продължителен сигнал на училищния звънец извести за възникналото произшествие. Спокойно и без паника деца и учители напуснаха класните стаи и се отправиха към училищния двор през четирите изхода, определени в схемите за евакуация.
Пред погледите им екипи на противопожарната служба евакуираха изостаналия в сградата ученик, а след това разпънаха шланговете за започване на пожарогасенето. Демонстрирани бяха още техники за оказване на първа помощ и за деинтоксикация след обгазяване.

Учебното занятие бе подготвено и се проведе съвместно от екипи на РС „Пожарна безопасност и спасяване”, ТД „Гражданска защита” и Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра. Така на практика те провериха уменията си за бързо овладяване на кризи, взаимодействието и екипността в работата на спасителните служби.

Предстои резултатите от тренировката да се анализират в специален доклад, за да се отстранят евентуални пропуски, допълниха от полицията в Силистра.