ОДМВР: Възрастните хора са доверчиви, бъдете бдителни!

Възрастните и самотно живеещите хора най-лесно стават жертва на престъпления. Поради своята доверчивост и беззащитност те са особено уязвими. Какви са

Възрастните и самотно живеещите хора най-лесно стават жертва на престъпления. Поради своята доверчивост и беззащитност те са особено уязвими. Какви са основните рискове и как може да бъдат избегнати?
Безопасност у дома
Ако живеете сам, не дръжте в дома си големи суми пари, скъпи накити или други ценни вещи. Не се заблуждавайте, че те са надеждно скрити под дюшека или в гардероба. Винаги заключвайте при излизане от къщи, дори ако сте излезли само да изхвърлите боклука.
Важно е да знаете, че не бива под никакъв предлог да допускате непознати в дома си. Често измамниците под различна форма търсят начин да разберат къде са парите ви. После отвличат вниманието ви и могат да извършат кражба на спестяванията ви. По същия начин могат да бъдат откраднати по-ценни вещи или домашни животни.
Ако непознатият се представя за близък на ваши родственици, проверете по телефона дали това наистина е така. Не бързайте да давате пари за каквото и да било на хора, които не познавате. Измамниците играят добре ролята си и имат готови варианти за всякакви ситуации.
Телефонните измами
Бъдете нащрек, ако получите телефонно обаждане, че ваш роднина – син, дъщеря, внук или внучка, е допуснал тежка автомобилна катастрофа със загинали или пострадали хора или пък е в болница в тежко състояние. Това са измамници, които ще ви искат пари за освобождаване от ареста или за скъпоструващо лечение. В никакъв случай не давайте пари на непознати. Свържете се с ваши близки или с полицията.
Джебчийските кражби
На първо място не забравяйте, че причините за извършване на джебчийски кражби са пониженото внимание и небрежното съхраняване на вещите и парите.
Когато отивате на многолюдни места, най-сигурно е да поставите парите си във вътрешни джобове на дрехите. При пазаруване не оставяйте личните си вещи – телефони, дамски чанти и др., без надзор. В никакъв случай не съхранявайте банковата си наред с информация за ПИН-кода ви в портмонето  си.
Ако живеете на село
Не пускайте безнадзорно домашните животни и птици в селото или в района около него – така те стават лесна плячка на крадците. Опасно е също да оставяте животните да нощуват на открито в двора на къщата ви. Не оставяйте отключени вратите на обори, плевни, кошари и други стопански сгради.
Ако забележите в селото или в района около него кола с непознати лица, запомнете нейната марка, цвят и регистрационен номер.
Бъдете внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци на животни. Възможно е това да са крадци, представящи се за купувачи, които оглеждат дворовете, а след два-три дни ги обират. Не оставяйте непознати лица сами в имота ви по никакъв повод.